Przepis na Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami

zapiekane naleśniki z serem – lista składników:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g płatków migdałów
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • Naleśniki
  • Nadzienie
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • 250 g sera*
  • szklanka pokrojonych truskawek
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • Dodatki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • miód lub syrop klonowy
  • 115 g mąki pszennej np. tortowej

zapiekane naleśniki z serem Jak przygotować

Zobacz również: inny przepis

Przygotuj ciasto naleśnikowe: W misce przesącz mąkę, jajka, mleko, cukier, sól i rozpuszczoną margarynę. Aby uzyskać jednolite ciasto, przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut. Jeszcze raz wymieszaj przed smażeniem. Ugotuj sześć gorących bułeczek. Przygotuj nadzienie: Połącz budyń, cukier puder, cukier waniliowy i jajko z serem cheddar. Na dwóch do trzech naleśników rozłóż nadzienie równą warstwą, posmaruj dżemem i złóż w trójkąty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciepłe bułeczki ułóż na talerzu bezpiecznym dla intensywności, przykryj posmarowanymi wiórkami lub delikatną margaryną i posyp kroplami migdałów. Podgrzewaj przez piętnaście minut. Piecz przez dodatkowe pięć minut, a następnie posyp kilka miejsc mieszanką cukru i śmietany. Zdjąć z pieca, posypać przekrojonymi na pół truskawkami i skropić miodem lub syropem klonowym. twarożek, ricotta lub serek śmietankowy


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *