Przepis na Zapiekane meksykańskie naleśniki

Nie wiem czy to danie ma coś wspólnego z kuchnią meksykańską, bo w Meksyku nigdy nie byłam, ale te składniki kojarzą mi się właśnie z tym krajem, stąd ta nazwa. Zresztą najważniejszy jest tu smak, a zapewniam, że ten jest baaardzo dobry 🙂

meksykańskie naleśniki – składniki:

  • papryka, 1 szt
  • cebula, 2 szt
  • keczup, 1 łyżka
  • kwaśna śmietana, 1 łyżka
  • naleśniki, ok 15 szt
  • żólty ser, kilka plasterków
  • kabanosy paprykowe (ostre) lub kiełbasa, 4 szt (zależy od wielkości
  • kukurydza, 1 puszka
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • pomidory w kawałkach, 1 puszka
  • czerwona fasola, 1 puszka
  • olej, do smażenia

meksykańskie naleśniki Jak zrobić

Zobacz koniecznie: babeczki z dyni

Ustaw klapsy. W trybie zwykłym rozgrzej piec do 190 stopni (niżej w trybie z wentylatorem). Nasmaruj masłem formę do pieczenia, aby ją pokryć. 2 Kroić krążki parówki, smażyć na bezpretensjonalnej łyżce oleju, w pewnym momencie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dusić pod przykryciem przez blisko 5 minut, aby nieco wygładzić. 3 Dodaj pomidory, fasolę z puszki i kukurydzę. Aby wymieszać smaki, gotuj wszystko przez około dziesięć minut, regularnie mieszając, aby uniknąć spożycia. 4 Dodaj dwie do trzech łyżek farszu do każdego naleśnika po zwinięciu go i ułożeniu obok siebie w brytfannie. Sok będzie na dnie garnka. Dopraw przyprawami w stylu prowansalskim, odrobiną keczupu i odrobiną śmietany. 5 Ułóż naleśniki na sosie i plastrach sera cheddar. Przygotuj przez około 20 minut na środkowej półce.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *