Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno –
naleśniki ze szpinakiem i fetą
. Dobrze doprawione, ciekawe w smaku. Jeśli dopiero zamierzacie przekonać się do szpinaku, to w takim połączeniu powinien Wam posmakować. Słony ser feta i szpinak fajnie się dopełniają, a całość podkreśla grubo zmielony pieprz.
Przygotowanie
naleśników ze szpinakiem
nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Farsz robi się szybko. Wystarczą szpinak – może być mrożony – i ser feta. Naleśniki smażę dość cienkie, na podstawie mojego ulubionego przepisu na naleśnikowe ciasto. Olej dodaję do ciasta i potem już smażę bez tłuszczu. Naleśniki wychodzą delikatne, elastyczne i nie czuć tłuszczu na wierzchu.
W każdy naleśnik zawijam farsz i zazwyczaj dodatkowo podgrzewam lub lekko podsmażam. Polecam
naleśniki ze szpinakiem
i fetą szczególnie latem, bo to taki lekki i szybki obiad. Smacznego. Przepis na smaczne, bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i fetą , świetne smaczne nadzienie, idealne ciasto na bazie mąki z ciecierzycy. Naleśniki to jedno z tych dań, które robi się szybko, a jednocześnie sycą. Dzisiejsza wersja naleśników jest dość zdrowa. Są to
razowe naleśniki ze szpinakiem
, czyli ciasto naleśnikowe jest z mąki wysokiego typu, bogatszej w błonnik, a farsz jest szpinakowy, również zdrowy. 🙂
Takie naleśniki najlepsze są na ciepło. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z razową mąką, to proponuję jakiś słodki farsz, np.
dżem
czy
duszone jabłka
. Smacznego. Polecam naleśniki ze szpinakiem i fetą szczególnie latem, bo to taki lekki i szybki obiad. Zielone naleśniki ze szpinakiem, które skrywają w sobie kremowy serek wymieszany z brzoskwiniami to danie pełne słońca i optymizmu. Pyszne naleśniki ze szpinakiem, które napełnią Cię energią na cały dzień! Przepis na smaczne,
bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i fetą
, świetne smaczne nadzienie, idealne ciasto na bazie mąki z ciecierzycy. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowsze naleśniki to koniecznie wypróbuj właśnie ten przepis.
Lubię przygotowywać właśnie taki farsz do naleśników, nie zawsze dodaję fetę i na pewno pokażę Ci wegańską wersję podobnego dania, niemniej z fetą szpinak zyskuje fajnego aromatu, ten duet jest naprawdę udany!
naleśniki ze szpinakiem – składniki:
- 1 jajko
- CIASTO:
- feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki
- słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
- pieprz
- 130 g sera
- 300g szpinaku
- 4-5 łyżek wody,
- sól
- 1 mała cebula,
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mleka
naleśniki ze szpinakiem Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Aby zrobić naleśniki ze skręconym szpinakiem i fetą, połącz w misce mleko, mąkę, szczyptę soli i wodę. Miksuj, aż masa będzie gładka za pomocą blendera. Na patelni wypełnionej olejem smażymy cienkie naleśniki. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Do oleju dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, owłosiony, przykrytym naczyniem. Dodaj zamrożony szpinak po usmażeniu, aż straci całą wodę, a masa warzywna zgęstnieje. Dopraw go smakami, gdy będziesz stać. W misce połącz ser feta z dwiema łyżkami mleka i ubij na gładką masę. Umieść mieszankę szpinaku i cheddara na naleśniku w rotacyjnym żądaniu. Następuje toczenie gorącego ciasta. Ciepłe bułeczki to idealne połączenie z sosem czosnkowym. Uwaga: przed pieczeniem wierzch gorących bułeczek można również posypać mielonym serem cheddar. Smakowało? Zobacz przepis na pyszne naleśniki z farszem.
Dodaj komentarz