naleśniki ze szpinakiem i fetą – lista składników:
- pieprz
- sól
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek wody,
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 mała cebula,
- 130 g sera
- CIASTO:
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- olej do smażenia
- słodka i ostra papryka
- 1 ząbek czosnku
- feta
- 300g szpinaku
naleśniki ze szpinakiem i fetą Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
misce połącz mleko, mąkę, szczyptę soli i wodę, aby zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą w zakręcony wzór. Za pomocą blendera miksuj, aż masa będzie gładka. Zrób cienkie naleśniki, smażąc je na odrobinie oleju na patelni. Drobno obierz i posiekaj cebulę. Do polanego olejem naczynia dodajemy czosnek, który ledwo przecisnął się przez praskę. Smaż zamrożony szpinak, aż straci całą wodę, a masa warzywna zgęstnieje, a następnie dodaj szpinak. Doprawiaj smakami na poczekaniu. Ubij ser feta i dwie łyżki mleka w misce na gładką masę. Mieszankę szpinaku i sera układać na naleśniku w naprzemiennej kolejności. Gorące ciasto jest zwijane. Sos czosnkowy doskonale komponuje się z ciepłymi bułeczkami. Uwaga: przed pieczeniem naleśniki można również posypać tartym serem. Smakowało? Sprawdź przepis na pyszne naleśniki z farszem.
Dodaj komentarz