Przepis na Wytrawne, pikantne muffinki z szynką i serem

Fajna przekąską na imprezowy stół, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil 😉 Wytrawne muffinki świetnie sprawdzą się także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy lub przekąskę w ciągu dnia. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Pikantne dzięki dodatkowi ketchupu oraz czosnku. Zawsze znikają w ekspresowym tempie.

Składniki na muffinki z szynką i serem:

  • 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 plastry chudej szynki
  • 70 g startego sera gouda
  • 1/2 małej papryki
  • Na 12 sztuk:
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • Składniki mokre:
  • Składniki suche:
  • Dodatkowo:
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • 1 duży, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • ketchup (do podania)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Do podania:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 spore szczypty chili
  • 3/4 łyżeczki soli

muffinki z szynką i serem Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: babeczki amarantusowe

1. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, drobno posiekać cebulę. Ser zetrzyj na grubej tarce. Po przefiltrowaniu wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem i olejem. Należy dodać sól, ketchup, czosnek, pietruszkę, gulasz i gałkę muszkatołową. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszać łyżką. Należy dodać szynkę, paprykę i cheddar. Mieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ją ciastem w 3/4. Wykałaczka wbita w ciastka powinna wyjść sucha po 25 minutach pieczenia w 180 stopniach (mniejsza temperatura). Ketchup podawaj na ciepło lub na zimno.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *