Fajna przekąską na imprezowy stół, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil 😉 Wytrawne muffinki świetnie sprawdzą się także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy lub przekąskę w ciągu dnia. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Pikantne dzięki dodatkowi ketchupu oraz czosnku. Zawsze znikają w ekspresowym tempie.
Składniki na muffinki z szynką i serem:
- 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 plastry chudej szynki
- 70 g startego sera gouda
- 1/2 małej papryki
- Na 12 sztuk:
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- Składniki mokre:
- Składniki suche:
- Dodatkowo:
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 1 duży, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- ketchup (do podania)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- Do podania:
- 1/4 szklanki oleju
- 2 spore szczypty chili
- 3/4 łyżeczki soli
muffinki z szynką i serem Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: babeczki amarantusowe
1. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, drobno posiekać cebulę. Ser zetrzyj na grubej tarce. Po przefiltrowaniu wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem i olejem. Należy dodać sól, ketchup, czosnek, pietruszkę, gulasz i gałkę muszkatołową. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszać łyżką. Należy dodać szynkę, paprykę i cheddar. Mieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ją ciastem w 3/4. Wykałaczka wbita w ciastka powinna wyjść sucha po 25 minutach pieczenia w 180 stopniach (mniejsza temperatura). Ketchup podawaj na ciepło lub na zimno.
Dodaj komentarz