Składniki na wytrawne babeczki:
- sól
- rzepakowego
- 400 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- pieprz
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 cukinie
wytrawne babeczki Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Babeczki z ziemniakami i suszoną cukinią Cukinię myjemy, odcinamy grube końce, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Gotuj przez około pięć minut na niskiej intensywności. Ziemniaki zmiksować z cukinią na jednolitą masę. Posypać solą i pieprzem do smaku. Do ubitej piany dodać masę ziemniaczaną i kiście cukinii i delikatnie zmiksować do uzyskania gęstej piany. Sezon z solą. Jednolitą masę piecz przez 15 do 20 minut w 180 stopniach w silikonowych foremkach na babeczki. Do wierzchu babeczek można użyć ostrego sosu śmietankowego lub jogurtowego. Są niebiańskie 🙂 nbsp;
Dodaj komentarz