Pyszne,wilgotne i bardzo szybkie muffinki rabarbarowe z dodatkiem czekolady.Pięknie się prezentują ,jeszcze lepiej smakują.Spróbujcie 🙂 Muffinki z chleba tostowego to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które pomimo swojej prostoty, prezentuje się naprawdę wyjątkowo. Ich zrobienie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzą się nawet na szybkie śniadanie. Są smaczne, proste, a przy okazji niezwykle tanie. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.
Przepis na muffinki z chleba tostowego jest niezwykle prosty, a jego przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Do przygotowania muffinek konieczne jest posiadanie specjalnych foremek, dzięki którym utrzymają one odpowiedni kształt. Przyda się również wałek, by nieco rozciągnąć chleb, dzięki czemu nie tylko będzie bardziej plastyczny, ale również lepiej się zaprezentuje. Pieczenie zajmuje tylko kilka chwil, dlatego całość nie sprawi problemu, nawet osobom, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z chleba tostowego, by były smaczne, a przy okazji naprawdę proste i pyszne, ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zajmuje tylko kilka chwil. By przygotować te muffinki wystarczy tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście chleb tostowy. Najlepiej sięgnąć po taki, który ma jak najmniejszą ilość składników, to najzdrowszy wybór. Dobrze jest wybierać chleb pełnoziarnisty, który nie tylko dostarcza więcej błonnika, wpływającego pozytywnie na układ trawienny, ale również znaczną ilość składników mineralnych i witamin. Najlepszą opcją będzie pieczywo żytnie. Obok chleba, najważniejszym składnikiem są jajka. To wspaniałe źródło białka, które doskonale wpływa na sytość, przez co zjedzenie muffinki zaspokaja głód na długi czas. Najlepiej wybierać te z wolnego wybiegu czy ekologiczne. To przepis bardzo uniwersalny, choć pojawia się w nim papryka, można zamienić ją na inne warzywa, sprawdzą się zarówno pomidory, jak i cukinia, czy oliwki. Wszystko zależy od preferencji i dostępności.
Ten pomysł na szybkie muffinki będzie idealnym wyborem na kolację. To świetna alternatywa dla typowych wrapów, czy jajecznicy. Ten prosty przepis pozwala łatwe, ale bardzo sycące śniadanie. Pyszne,wilgotne i bardzo szybkie muffinki rabarbarowe z dodatkiem czekolady. Koniecznie sprawdźcie przepis na te szybkie muffinki. Ten pomysł na szybkie muffinki będzie idealnym wyborem na kolację. Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić muffinki z Thermomixa z dżemem to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przekonaj się sam, że przepis na muffinki z Thermomixa jest naprawdę łatwy.
Aby wykonać te pyszne muffinki Thermomix na początku rozpuść masło w 50 stopniach przez 3 minuty. Odczekaj chwilę, aż przestygnie. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj. Foremki na muffinki wypełnij do połowy. Na środek ciasta wyłóż pół łyżeczki dżemu i przykryj całość jeszcze łyżką ciasta. Piecz muffinki przez 20-25 minut w 190 stopniach. Gotowe, wystudzone muffinki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić muffinki w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc będzie to również świetna zabawa dla dzieci.
Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Koniecznie sprawdźcie przepis na te szybkie muffinki. Będą najlepsze z dodatkami na słodko, ale w środku możesz umieścić np. kostkę gorzkiej czekolady. Szybkie muffinki z serem i z borówkami i u mnie z kleksem bitej śmietany bo takie suche nie przejdą ;)))
Składniki na szybkie muffinki:
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy,
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szybkie muffinki Jak zrobić:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Szybkie ciastka Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy w misce. W następnej misce ubij jajka przed dodaniem mleka i oleju. Całkowicie połączyć mokre i suche składniki. Ciasto należy włożyć do foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Podgrzane potrawy można posypać cukrem pudrem. Weź udział w posiłku 😉
Dodaj komentarz