Błyskawiczne w wykonaniu, bez proszku do pieczenia i ze składników, które z pewnością każdy ma w domu.
gofry bez proszku do pieczenia – składniki:
- Konfitura malinowa
- 180 g mąki pszennej typ 500
- Mascarpone
- 60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Polewa krówka
- 2 białka
- 20 g drobnego cukru
- Maliny świeże
- 300ml mleka
- 2 żółtka
- Dodatki wg uznania:
- Borówki świeże
- szczypta soli
- Śmietanka 30%
- Cukier puder
- Frużelina wiśniowa
gofry bez proszku do pieczenia Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inna receptura
1. Wymieszaj wszystkie suche mocowania razem w misce. 2. Dodać pastę relaksacyjną, żółtka, 1/3 mleka, wymieszać. Kawałek po kawałku dodawać mleko i koncentrat waniliowy, mieszać do połączenia. 3. Nasmaruj gofrownicę tłuszczem po jej podgrzaniu. 4. Ubić sztywne białka. Delikatnie połącz pozostałe składniki. 5. Piecz ciasto, aż gorąca gofrownica przestanie wydzielać parę. Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Dodaj komentarz