Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie.
Składniki na gofry z jajkiem sadzonym:
- sól
- 100g szpinaku rozdrobnionego
- Gofry szpinakowe:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- olej
- Dodatkowo:
- 130g mąki pszennej
- sól
- ogórek
- garść posiekanego szczypiorku
- pieprz
- 4 jajka
- kilka rzodkiewek
- pieprz
- 50ml mleka
- olej do wysmarowania gofrownicy
- garść szpinaku
gofry z jajkiem sadzonym Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
1. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę (nie musi być sztywna). Od tego momentu za pomocą blendera połącz białka jaj, szpinak rozgnieciony z nadmiaru wody, mleka i mąki w proszku na jednolitą masę. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Naoliwić i natłuścić gofrownicę, partiami wlewać do niej przygotowane ciasto i piec 5 do 6 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Smażone jajka można usmażyć na ciepłej patelni z solą, pieprzem i szczypiorkiem, podczas gdy gofry się nagrzewają. 3. Gofry podawaj na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką i ogórkiem.
Dodaj komentarz