Przepis na Szpinakowe gofry z jajkiem sadzonym

Gofry z nutą szpinaku, podane z rozpływającym jajkiem sadzonym, świeżym ogórkiem i chrupiącą, przyjemnie pikantną rzodkiewką to świetny pomysł na wspólne i pożywne śniadanie.

Składniki na gofry z jajkiem sadzonym:

  • sól
  • 100g szpinaku rozdrobnionego
  • Gofry szpinakowe:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • olej
  • Dodatkowo:
  • 130g mąki pszennej
  • sól
  • ogórek
  • garść posiekanego szczypiorku
  • pieprz
  • 4 jajka
  • kilka rzodkiewek
  • pieprz
  • 50ml mleka
  • olej do wysmarowania gofrownicy
  • garść szpinaku

gofry z jajkiem sadzonym Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

1. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę (nie musi być sztywna). Od tego momentu za pomocą blendera połącz białka jaj, szpinak rozgnieciony z nadmiaru wody, mleka i mąki w proszku na jednolitą masę. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Naoliwić i natłuścić gofrownicę, partiami wlewać do niej przygotowane ciasto i piec 5 do 6 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Smażone jajka można usmażyć na ciepłej patelni z solą, pieprzem i szczypiorkiem, podczas gdy gofry się nagrzewają. 3. Gofry podawaj na ciepło z jajkiem sadzonym, szpinakiem, rzodkiewką i ogórkiem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *