Ciasteczka serowe. Przepis mojej rodziny od lat. Ciasteczka serowe. Vanillekipferl czyli przepis na waniliowe rogaliki , popularne austriackie świąteczne ciasteczka o orzechowo- waniliowym smaku (popularne też w Niemczech), idealnie kruche, maślane, cudowne! Świąteczne ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Pyszne pierniki na choinkę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako ozdoba świąteczna lub słodki poczęstunek. Ciasto z miodem, przyprawą korzenną i kakao jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze ciasteczka piernikowe zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierniki choinkowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku miód, masło oraz przyprawę korzenną do piernika i kakao przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy je do lodówki na około 3 godziny. Następnie schłodzone dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Opcjonalnie możemy zrobić w nich dziurki tak, aby zawiesić pierniczki na choince. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na pierniki choinkowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Świąteczne ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Vanillekipferl
czyli przepis na
waniliowe rogaliki
, popularne austriackie
świąteczne ciasteczka
o orzechowo- waniliowym smaku (popularne też w Niemczech), idealnie kruche, maślane, cudowne! Polubisz waniliowe rogaliki na pewno! Tym bardziej, że przygotowanie waniliowych rogalików nie jest trudne.
Ja uwielbiam to ciasto na te rogaliki, spokojnie możesz robić inne kształty, choć rogaliki są takie idealne „na raz”. Kojarzą się głównie jako ciasteczka adwentowe, typowo świąteczne. Legendy na ich temat są różne, a to, że wywodzą się z Wiednia, że kształt podkowy nie jest przypadkowy. Bez względu na pochodzenie są po prostu bardzo, ale to bardzo dobre. Mam nadzieję, że je zrobisz.
Wspaniałe słodkie co nieco do kawy, świąteczne ciasteczka dla małych i dużych łasuchów.
Można je powiesić na choince lub zjeść do kawy.
Składniki na świąteczne ciasteczka:
- żółtko, 1
- płatki migdałowe, 50 g
- kasia, 15 dag
- mąka, 1,5 szklanki
- cukier puder, 5 łyżek
- sok z cytryny, 1/2
- polewa czekoladowa, 1
świąteczne ciasteczka Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka
Dodaj komentarz