Przepis na Sos Ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa

Pyszny, bardzo łatwy w przygotowaniu sos, sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań.
Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnięciu się nie łamie – ale zachowuje swoje plastyczne właściwości). Ganache w temperaturze pokojowej najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i wykorzystać do czekoladowych zdobień czy napisów. Natomiast zastygający czekoladowy Ganache jest idealny do lepienia i formowania np. trufelków!

aksamitna polewa czekoladowa – składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 50g. margaryny do wypieków
  • 120 g. ciemnej czekolady (o zawartości kakao od 60% do 80%)
  • 180 ml. śmietany kremówki

aksamitna polewa czekoladowa Jak zrobić:

Zobacz również: inny przepis

Wszystkie składniki należy połączyć w szklanej misce (masło posiekać, a czekoladę pokroić w kostkę). Rozbij się pod prysznicem wodnym, stawiając miskę na małym garnku z bulgoczącą wodą, tak aby jej podstawa nie stykała się z wodą. 2 Dodaj składniki i często mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotowy ganache przygotowujemy w garnuszku i w zależności od tego, co chcemy z nim zrobić, możemy go użyć od razu lub pozwolić mu ostygnąć i zgęstnieć.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *