Pyszny, bardzo łatwy w przygotowaniu sos, sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań.
Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnięciu się nie łamie – ale zachowuje swoje plastyczne właściwości). Ganache w temperaturze pokojowej najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i wykorzystać do czekoladowych zdobień czy napisów. Natomiast zastygający czekoladowy Ganache jest idealny do lepienia i formowania np. trufelków!
aksamitna polewa czekoladowa – składniki:
- 3 łyżki cukru
- 50g. margaryny do wypieków
- 120 g. ciemnej czekolady (o zawartości kakao od 60% do 80%)
- 180 ml. śmietany kremówki
aksamitna polewa czekoladowa Jak zrobić:
Zobacz również: inny przepis
Wszystkie składniki należy połączyć w szklanej misce (masło posiekać, a czekoladę pokroić w kostkę). Rozbij się pod prysznicem wodnym, stawiając miskę na małym garnku z bulgoczącą wodą, tak aby jej podstawa nie stykała się z wodą. 2 Dodaj składniki i często mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotowy ganache przygotowujemy w garnuszku i w zależności od tego, co chcemy z nim zrobić, możemy go użyć od razu lub pozwolić mu ostygnąć i zgęstnieć.
Dodaj komentarz