Przepis na Przepyszne gofry z cukinii

Na śniadanie polecam pyszne gofry z dżemem lub bitą śmietaną. Gofry wychodzą smaczne, ładnie wyrastają i są lekko chrupiące a przepis jest bardzo prosty. Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.
Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.
Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość. Pyszne gofry możesz przechowywać przez 2 dni. Te pyszne gofry to dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha smaczne jedzenie w prostej formie. Pyszne gofry z wanilią , które nigdy się nie nudzą. Pyszne gofry na maślance z borówką. Zapraszam na pyszne gofry. Ciasto przygotowałam z dodatkiem chałwy waniliowej. Gofry wyszły smakowite i lekko chrupiące. Wielbiciele chałwy będą zachwyceni. Polecam
Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, ale czy wiedzieliście, ze można z niej również zrobić bardzo smaczne gofry? Spróbujcie i zobaczcie czy i Wam posmakują tak bardzo jak mi. Są bardzo delikatne, chrupiące i puszyste w środku. Rewelacja!

Składniki na pyszne gofry:

  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 2 DUŻE JAJKA
  • OKOŁO 300 ML MLEKA
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU Z WANILIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 200 G MĄKI PSZENNEJ
  • 2 MAŁE CUKINIE SZCZYPTA CYNAMONU
  • SZCZYPTA CYNAMONU

pyszne gofry Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *