Przepis na Polewa czekoladowa

Wypróbuj przepis na chrupiące gofry jak z budki i przywróć w sobie dziecięcą radość z małych rzeczy. Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry. Gofry bąbelkowe to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Gofry bąbelkowe stały się modne kilka lat temu. Podawane są zazwyczaj jako deser z lodami, bitą śmietaną i innymi słodkimi dodatkami. Gofry bąbelkowe w takim wydaniu są bardzo kaloryczne i nie powinniśmy ich spożywać zbyt często. Jednak możesz przygotować mniej kaloryczną wersję modnego deseru w domu i podać je na śniadanie. Do zrobienia gofrów potrzebne będzie specjalna gofrownica, którą można zakupić w sklepie internetowym. Przepis na gofry bąbelkowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia ciasta na gofry potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, mleko, masło, jogurt grecki, miód, maliny, jabłko, orzechy włoskie.
Jak zrobić gofry bąbelkowe? W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy. Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj do żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry. Jabłka pokrój w kostkę. Jogurt grecki wymieszaj z miodem. Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.
Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości, a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Żółtka jaj dodane do gofrów są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Żółtka zawierają także luteinę i zeaksantynę, które są niezbędne do prawidłowego widzenia.
Podsumowując prosty przepis na gofry przygotuj podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Gofry są bardzo szybkie do zrobienia i dobre na śniadanie czy deser. Przygotowana w domu gofry możesz zrobić w wersji zawierającej mniej kalorii. Pyszne gofry możesz przechowywać przez 2 dni. Lecz najlepsze są jeszcze ciepłe i chrupiące wyjęte bezpośrednio z gofrownicy. Babka piaskowa marmurkowa to ciasto proste, szybkie i pyszne. Na święta wielkanocne jest najlepsza. Musisz spróbować tego pomysłu na świąteczny wypiek. Deser ma smak czekoladowo-waniliowy. Jest wilgotna, ale też sypka, jak piasek. Przepis na marmurkową babkę piaskową dobry jest także na inne imprezy okolicznościowe lub nawet na niedzielę. Zobacz, jak zrobić marmurkową babkę piaskową. To nic skomplikowanego, a przy tym babka wychodzi pyszna. Jest dobra dla najmłodszych oraz dla osób starszych. Jednym słowem – idealna.
Babka piaskowa marmurkowa jest ciastem pieczonym najczęściej na Wielkanoc. Po przekrojeniu deser przypomina marmur. Ciemne ciasto (z kakao) ładnie komponuje się z jasnym (waniliowym). Zwykle babkę piaskową piecze się w specjalnej formie, która jest okrągła, a pośrodku ma dziurę. Można się spotkać też z babką piaskową, która ma podłużny kształt (pieczona w formie keksowej). Dobra struktura ciasta charakteryzuje się sypkością oraz jednocześnie miękkością wypieku. Jak zrobisz marmurkową babkę piaskową, posyp ją cukrem pudrem. Dobry pomysł na ozdobienie ciasta to polewa czekoladowa. Pyszna będzie także z lukrem.
Gdy nie wiesz, jaki jest najlepszy pomysł na ciasto na święta, upiecz babkę piaskową marmurkową. Wielkanoc to najlepszy czas, by ją przygotować. Jak zrobić marmurkową babkę piaskową? Konieczne jest to, by jajka miały temperaturę pokojową. Nastaw piekarnik na 175 st. C i roztop masło w garnku. W przepisie na marmurkową babkę piaskową, roztopione masło ma być zimne, zanim je będziesz miksować z resztą. Przesiej też skrobię z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia. Ubij mikserem (przez dłuższy czas) jajka z cukrem oraz waniliowym aromatem. Masa powinna urosnąć i stać się puszysta. Do masy wsyp przesiane składniki (podziel na dwie partie) i krótko zmiksuj, by je połączyć. Dodaj też masło i także zmiksuj. Podziel powstałą masę na dwie równe części, do jednej dodaj kakao. Należy ponownie wymieszać mikserem, by kakao dobrze się połączyło z ciastem. Formę należy natłuścić (masłem lub olejem), a następnie posypać bułką tartą. Najważniejsza część przepisu to nakładanie ciasta. Należy wlewać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Jak już całe ciasto będzie w formie, patyczkiem do szaszłyka zrób kilka ruchów (najlepiej od zewnątrz formy do środka (wgłębienia). Nie należy przesadzić z ilością. Wystarczy zrobić to maksymalnie 8-10 razy (w równych odstępach). Przepis na marmurkową babkę piaskową piecz 45 minut (do suchego patyczka). Babka piaskowa marmurkowa powinna studzić się poza piekarnikiem. Polewa czekoladowa powinna być przygotowana z dobrej jakości czekolady. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Ciasto Kubuś składa się z warstwy biszkoptowej, potem jest krem budyniowy przygotowany na bazie gęstego soku, bita śmietana oraz polewa czekoladowa.
Najlepsza polewa czekoladowa. Gładka, aksamitna i błyszcząca, doskonale się rozprowadza.

Składniki na polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 90 gramów cukru pudru
  • 120 gramów masła lub margaryny

polewa czekoladowa Jak zrobić:

Zobacz również: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *