Przepis na Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem

Wiosenne, zdrowe naleśniki z pokrzywami. Tak tak dobrze słyszycie. Pokrzywa najlepsza jest młoda, majowa, a że w kwietniu już też można ją spotkać to trzeba korzystać. Zbieramy ją z dala od ulicy, najlepiej na łące. W naleśnikach nie czuć pokrzywy i nie parzy. Podałam ją z twarożkiem i wiosennymi warzywami. Spakujcie sobie do pracy, są naprawdę pysze.

Składniki na naleśniki z twarożkiem:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • natka, szczypior
  • 1 jajko
  • 2 garście pokrzywy młodej
  • Farsz:
  • 1 awokado
  • Ciasto pokrzywowe:
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czerwony ziarna
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kawałek ogórka zielonego
  • olej do smażenia
  • pieprz, płatki chili
  • 300 g serka śmietankowego puszystego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cytryny

naleśniki z twarożkiem Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Do mycia pokrzywy po usunięciu liści używam wrzątku. Na sitku przecedzam. W wysokim pojemniku mieszam vex, mąkę, jajko, sól, pieprz, gulasz w proszku, mleko i olej. Wszystko miksuję blenderem. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. Po nałożeniu skromnej warstwy sera cheddar nakładam każdy gorący placek. Po przekrojeniu na pół wzdłuż awokado skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki posyp posiekaną natką pietruszki, plastry rzodkiewki, połówki pomidora, plasterki ogórka i plasterki czerwonej papryki. Używając worka rozdzielającego, ściśnij pozostałą część sera cheddar na gorące bułeczki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *