To są smaczne i tłuste mini pączki smażone na patelni. Najbardziej lubię pączki z różą (szczególnie te kupowane przy Nowym Świecie ), polane lukrem i posypane migdałami. Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące ciasteczka, podane z cukrem pudrem będą idealnym deserem.
Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.
Faworki spotkamy pod nazwą chrusty lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.
Nasz przepis na faworki z Thermomixa możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, spirytus i mąką. Jeśli nie posiadasz spirytusu, możesz użyć octu spirytusowego. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomixa. Wyrabiaj ciasto przez 1,5 minuty z użyciem funkcji Interwał. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faworki w Thermomixie. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału. Świeże, jeszcze ciepłe, pączki z nadzieniem z ulubionych owoców, to smak dzieciństwa i rodzinna tradycja w wielu polskich domach. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przy przepisie na
pączki hiszpańskie
(przy których okazało się, że mają jeszcze inne nazwy, jak gniazdka czy
oponki
), padło kilka razy pytanie, czy zamiast smażyć, można je upiec. I upiekłam. Smakują troszkę jak
ptysie
, ale polane lukrem są wyśmienite. A przede wszystkim na pewno mniej tłuste niż smażone.
Jeśli macie ochotę na pewną odmianę, to takie
pieczone oponki kręcone
gorąco Wam polecam. Smacznego. Macie dość pączków? To może skusicie się na odrobinę zdrowsze
pączki pieczone
? Zdrowsze to dużo powiedziane, ale na pewno mniej tłuste. 🙂 Z tego ciasta możecie też śmiało zrobić pączki smażone czy
oponki
, ale ja dzisiaj proponuję takie pieczone. Najbardziej lubię
pączki z różą
(szczególnie te
kupowane przy Nowym Świecie
), polane lukrem i posypane migdałami. Dzisiaj wersja pieczona. Zamiast róży użyjcie dowolnego dżemu, budyniu lub nutelli. Wszystkie pyszne.
Macie swoje ulubione nadzienie do pączków? Koniecznie się nim podzielcie, chętnie takich spróbuję.
Ciasto drożdżowe na pączki
z tego przepisu jest bez jajek, bardzo dobre, pączki wychodzą puszyste i, co ważne, nie musicie myśleć, co
zrobić z białkami
. Smacznego.
Składniki na pączki:
- margaryna
- ocet -1 łyżka
- marmolada owocowa
- olej -2 łyżki
- cukier waniliowy -1 opak
- cukier puder do obsypania pączków
- drożdże
- cukier -6 łyżek
- mąka
- żółtka -8 szt
- mleko
pączki Jak zrobić
Zobacz również: babeczki z szynką
Za pomocą blendera ubijaj drożdże i pączki Sylwia ótek przez około dziesięć minut. W rondelku zagotować mleko dodając margarynę i cukier. Powoli wmieszaj mąkę i letnie mleko do ubitych z drożdży żółtek. Do zagniecionego ciasta dodać cukier waniliowy, ocet i cukier. Przykryj ciasto wilgotnym materiałem i pozwól mu rosnąć, aż zacznie odchodzić od twoich rąk. Wyrośniętą masę przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Oddziel małe kawałki od mieszanki, uformuj małą kulkę, umocuj do pewnego stopnia w dłoni, włóż łyżeczkę dżemu, dobrze sklej pączki. Aby pączki wyrosły, układamy je obok siebie. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z różnych stron, aż się ładnie zarumienią. Aby zredukować nadmiar tłuszczu, wyłóż pączki otwartą łyżką na ręcznik papierowy. Od tego momentu obficie posyp każdy pączek cukrem pudrem.
Dodaj komentarz