Przepis na Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Składniki na naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym:

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • Sos pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe
  • 1 małe jajko
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
  • 8
  • 1/2 cebuli
  • świeża bazylia
  • 200 g sera mozzarella (tarta lub świeża w kulce)
  • 2 łyżeczki oliwy
  • naleśników
  • przyprawy:
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru
  • Nadzienie
  • 100 g ricotty
  • Dodatki

naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym Przygotowanie

Zobacz także: ciasteczka pistacjowe

Ustaw gorące bułeczki. Podawaj ricottę, parmezan, aromaty i prasowany szpinak razem z jajkiem. Gorące bułeczki po rozwałkowaniu przykryj polewą. Dodatki pomidorowe: Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek w garnku. Przed dodaniem puree doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Dusić przez około dziesięć minut po dodaniu dwóch lub trzech listków bazylii. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub kilka mniejszych oliwą z oliwek. Równomiernie rozprowadź sos na naleśnikach. Następnie możesz ponownie dodać posiekane pomidory koktajlowe i trochę suszonego oregano lub proszku do gulaszu. Podgrzewać przez około 15 minut w temperaturze 200°C. Przed dodaniem startej mozzarelli piecz jeszcze przez pięć minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *