Składniki na naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym:
- 200 g szpinaku mrożonego
- Sos pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe
- 1 małe jajko
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku
- 8
- 1/2 cebuli
- świeża bazylia
- 200 g sera mozzarella (tarta lub świeża w kulce)
- 2 łyżeczki oliwy
- naleśników
- przyprawy:
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru
- Nadzienie
- 100 g ricotty
- Dodatki
naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym Przygotowanie
Zobacz także: ciasteczka pistacjowe
Ustaw gorące bułeczki. Podawaj ricottę, parmezan, aromaty i prasowany szpinak razem z jajkiem. Gorące bułeczki po rozwałkowaniu przykryj polewą. Dodatki pomidorowe: Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek w garnku. Przed dodaniem puree doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Dusić przez około dziesięć minut po dodaniu dwóch lub trzech listków bazylii. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub kilka mniejszych oliwą z oliwek. Równomiernie rozprowadź sos na naleśnikach. Następnie możesz ponownie dodać posiekane pomidory koktajlowe i trochę suszonego oregano lub proszku do gulaszu. Podgrzewać przez około 15 minut w temperaturze 200°C. Przed dodaniem startej mozzarelli piecz jeszcze przez pięć minut.
Dodaj komentarz