Przepis na Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku

Pomysł na pyszne danie główne na słodko, lub deser dla dorosłych i dzieci.

Składniki na naleśniki z serem zapiekane w piekarniku:

  • Farsz:
  • 3/4szkl. mleka
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 600g białego sera
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 0,5szkl. wody
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • Ciasto naleśnikowe:

naleśniki z serem zapiekane w piekarniku Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inny przepis

Aby zrobić klapsa, zmieszałem w misce mąkę z ciasta, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko połączyłam na jednolitą, gładką masę. Przed położeniem naleśników na talerzu podsmażyłem je z obu stron na małej patelni z odrobiną oleju, aż lekko się przyrumieniły. Otrzymałem siedem kruchych ciastek. Użyłem pokrojonego w kostkę sera, który był dość gładki i przypominał lekko zmielony ser, aby dodać twarożek do miski. Całkowicie połączyłam olej śmietankowy, cukier puder i cukier waniliowy. Po nałożeniu przygotowanego farszu na ciepłe bułeczki przeniosłam je w górę. W żaroodpornym naczyniu przeniesione ciepłe bułeczki były mocno ułożone jeden na drugim. Opróżniłem śmietankę z wirusa z miski. Po wbiciu jajka dodałam cukier i budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki, które ułożono w naczyniu odpornym na ciepło, polano przygotowanym sosem śmietanowym. Naczynie włożyłam do opiekacza nagrzanego do 180 stopni z nadmuchem gorącego powietrza i gotowałam naleśniki przez około 30 minut. Nigdy wcześniej nie rozgrzewałem brojlera. Placki są przygotowywane, gdy karmelizowana śmietana na wierzchu jest nawet nieznacznie ugotowana. Można podawać naleśniki na ciepło lub na zimno. Dodatkowo posyp je cukrem pudrem. Te naleśniki to pyszna słodka uczta. Po upieczeniu sos zamienia się w delikatny budyń śmietankowy, a same naleśniki są delikatne. Dla mnie wyglądają dobrze.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *