Naleśniki większość przygotowuje na oko mieszając mąkę z jajkiem i mlekiem. Polecam żebyście wypróbowali przepis wg Michela Roux. Zakochacie się i wrócicie do łączenia składników na czuja 🙂
Składniki na naleśniki z ricottą:
- świeże owoce
- 125 g mąki pszennej
- (na około 15 sztuk)
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200g serka riccotta
- 325 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- nadzienie:
- szczypta soli
- 15 g cukru
- cukier do smaku
naleśniki z ricottą Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
1. Suche zamocowania: do miski wsypać mąkę, cukier i sól, zmiksować. Połącz 100 mililitrów mleka, jajka i śmietanę, aż będą gładkie. Na godzinę umieść ciasto w ciepłym miejscu. Podgrzej prospekt, który jest nieprzywierający i został delikatnie posmarowany margaryną. Smaż przez około minutę z każdej strony w cienkiej warstwie ciasta na średnim ogniu. Nadzienie: ser ricotta cheddar i zing z jednej niewoskowanej cytryny należy połączyć. Smak reguluje się cukrem. Łączymy naleśniki z dużą ilością nowych warzyw liściastych.
Dodaj komentarz