Przepis na Muffinki z mąki orkiszowej

Muffinki z mąki orkiszowej to szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Słodkie babeczki powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę orkiszową, cukier, czekoladę, jajka, mleko i odrobinę oleju.
Mąka orkiszowa, którą użyłam, naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.
Charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Wybierając czekoladę, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinna ona zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Zatem, jak zrobić muffinki z mąki orkiszowej?
Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, dodasz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki i wlej olej. Na samym końcu wsyp posiekaną czekoladę. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.
Sam widzisz jak łatwe i proste w przygotowaniu są nasze babeczki.
Skoro już znasz mój prosty przepis na muffinki z mąki orkiszowej, spróbuj je przygotować w swoim domu. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser.

Składniki na muffinki z mąki orkiszowej:

  • Masło – 250 g
  • mąka orkiszowa – 250 g
  • Mleko 2% – 250 ml
  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Jajko – 4 szt.
  • Cukier – 125 g

muffinki z mąki orkiszowej Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Pozostaw margarynę do ostygnięcia w garnku. Dodaj cukier, jajka i mleko do miski po przesianiu mąki przez sitko. Dokładnie wymieszać. Przed dodaniem posiekanej czekolady wymieszaj pastę. Masę przełożyć do doskonałych foremek. W opiekaczu podgrzewaj babeczki przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *