muffinki z bezą – składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- łyżka cukru waniliowego
- banan
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka octu winnego
- 100g białej
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- czekolady
- 2 szklanki mąki
- 3 świeże morele
muffinki z bezą Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Aby zrobić babeczki z bezą, w rondelku podgrzej mleko, połowę czekolady i masło. Wymieszaj mąkę, pop do pieczenia i proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier zwykły w misce. Dodać zmiękczoną, ostudzoną margarynę, 1 jajko i 2 żółtka. Wszystko delikatnie łączymy. Pozostała pokrojona biała czekolada powinna zostać uwzględniona. Przygotuj patelnię do bułek, wbijając papierowy kubek w każdą studzienkę. Napełnij każdą filiżankę łyżką masy. Podziel banana na 12 części i napełnij każdą filiżankę jednym cięciem. Wlej pozostałą masę, która stanowi około jednej trzeciej wysokości papierowego kubka, do pojemnika. W każdej babeczce delikatnie obtoczyć w cieście od dwóch do trzech plasterków moreli po pokrojeniu ich na ćwiartki i plastry. Posolić białka podczas ich ubijania. W trakcie ubijania dodać cukier puder i ocet. Rozprowadź następującą twardą, gładką masę na każdej babeczce. Podgrzewać przez około 30 minut w brytfannie nagrzanej do 180 stopni, aż górna beza będzie pęknięta i przyrumieniona. Wychodzi 12 muffinek.
Dodaj komentarz