muffinki marchewkowe – składniki:
- 4 średnie jajka – 200 g
- trochę ponad pół szklanki drobnego cukru – 150 g
- niecałe pół szklanki oleju roślinnego – 120 g
- pół łyżeczki cynamonu – można pominąć
- pełna garść orzechów włoskich lub pekan – 60 g – można pominąć
- 280 g drobno tartej marchewki – około 2 szklanki
- szczypta soli
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 1 saszetka cukru wanilinowego – 16 g
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
muffinki marchewkowe Przygotowanie
Zobacz także: inny przepis
Jak najszybciej wyjmij jajka z pojemnika na lód, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli przechowujesz marchewki w lodówce, powinieneś je również wyjąć przed gotowaniem, aby mogły się rozgrzać. Na podstawie użytych składników obliczono kalorie. To tylko wskazówka, ponieważ zawartość węglowodanów w Twoich mocowaniach może różnić się od mojej. Sugeruję zapoznanie się z całym przepisem przed rozpoczęciem robienia marchewkowych bułek, aby przygotować się na kolejne etapy. Do przygotowania herbatników użyłam średniodelikatnych papierowych kubeczków o szerokości brzegów 8 cm i szerokości podstawy 5 cm. Do zakrycia lokówek użyłam również metalowej formy w kształcie muffinki lub babeczki. Z podanych mocowań udało mi się zrobić 14 ciastek marchewkowych. Pieczenie: 175 stopni, pieczenie w górę lub w dół, środkowa półka; czas pieczenia: 25 do 30 minut Przepis na ciasto marchewkowe: Obrać kilka marchewek i posiekać je na tarce o drobnych oczkach. Tarta marchewka waży 280 gramów. Jeśli nie masz łusek, powinieneś naprawdę zmiażdżyć około dwóch pełnych filiżanek marchwi przez małe otwory. Suche składniki wymieszać ze sobą. Przesiej: W osobnej misce połącz: dwie szklanki, 320 gramów mąki pszennej tortowej, ćwierć łyżeczki popu i proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki cynamonu i ćwierć łyżeczki każdego z tych mocowań. Po prostu dodaj orzechy do ciasta i upiecz muffiny marchewkowe nieco wcześniej, jeśli chcesz je dodać. Pokrój orzechy ostrzem po ostrożnym usunięciu części łupin z orzechów pekan lub orzechów włoskich. Wystarczą orzechy o wadze od 50 do 60 gramów. Większe szklane lub metalowe naczynie powinno zawierać około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to zawierało około 150 gramów cukru. Należy również dodać saszetkę cukru waniliowego z 16 gramami cukru i odrobiną soli. Wnieś do pokoju cztery 200-gramowe jajka średniej wielkości. Ubij cukier z jajkami mikserem na szybkich obrotach, aż cukier całkowicie wyizoluje się z jajek. Wyściełana, lekka masa powinna być zarysowana w pobliżu najdalszej granicy ubijania. Ubijanie może zająć do dziesięciu minut. W tym momencie zmniejsz prędkość do średniej, a następnie wlej mały strumień oleju, np. ryżowego lub rzepakowego, na patelnię. Należy wymieszać tylko 120 gramów, czyli mniej niż pół szklanki oleju. Jednoczesne dodanie oleju nie powinno zająć więcej niż 15 sekund. Po przygotowaniu możesz dodać różne mocowania do poduszki na jajka. W miseczce ze słodką poduszką umieścić dodatki: dowolną kombinację dodatków (mąka, cynamon, proszek do pieczenia i napój bezalkoholowy w miseczce); zmiel marchewkę; mielone orzechy Połącz wszystko szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Musisz jednak zrobić to szybko, jeśli chcesz, aby ciasto pozostało pierzaste. Przygotuj się na 14 wspaniałych fryzur z podstawą o wysokości 5 cm i górnymi krawędziami o wysokości 8 cm. Dodatkowo, jeśli Twoje stylizatory są delikatne, umieść je w metalowej konstrukcji z otworami. Ciasto powinno znajdować się w każdej filiżance. Łyżka służy do zgniatania mieszanki. Napełnij foremki do babeczek biszkoptem, aż osiągną 4/5 poziomu babeczek. Dwie bułki zostały ogrzane na zewnątrz projektu przy użyciu metalowych foremek tej samej wielkości co papierowe kubki oraz metalowej konstrukcji z 12 otworami. Umieść strukturę zawierającą herbatniki marchewkowe na środkowej półce brojlera, który został wcześniej nagrzany do 175 stopni. Pieczenie według kaprysu: góra/dół. Przez około 25 do 30 minut przygotowywane są herbatniki w swojej strukturze iw papierowych kubkach. Jeśli jednak zaplanujesz swoje roladki marchewkowe w uchwytach, zmontujesz je w pięć minut. Biszkopty powinny dobrze wyrosnąć i wyglądać na lekko upieczone z wierzchu. Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie otwórz wejście do pieca i włóż do ciasta drewniany patyczek. W momencie, gdy wykałaczka wyschnie, ciastka marchewkowe są gotowe. Przygotowanie małych ocieplonych przedmiotów na dłuższy czas nie jest fundamentalne. Tolerujący pałkarz jest zorganizowany dłużej niż to konieczne, traci wilgoć i staje się suchy. Lekko uchylić drzwiczki piekarnika, gdy muffinki będą gotowe. Aby zrobić tylko małą szczelinę, polecam zablokować drzwi rękawicą kuchenną. Po 5 minutach otwórz drzwiczki do połowy, a po kolejnych 5 minutach wyjmij marchewkowe babeczki z piekarnika. Wskazówka: Nie należy podnosić temperatury pieca. Wygląda na to, że mieszanka wyleje się z kubka, jeśli zacznie zbyt szybko rosnąć. Możesz również dodać łyżeczkę surowego kakao do suchych składników, aby nieco zmienić przepis. Jeśli zdecydujesz się dodać kakao, po wymieszaniu mieszanki dodaj łyżkę wody. Niezależnie od orzechów, możesz dodać niewielką ilość posiekanej, doskonałej czekolady (przyciemnionej, kanałowej lub matowej) lub niewielką ilość kropli czekolady. Ponadto wypróbuj mój przepis na konwencjonalne, proste herbatniki z mąki pszennej, herbatniki bananowe i herbatniki kakaowe. Weź udział w kolacji.
Dodaj komentarz