A na deser proponuję kawowe muffinki:). Te małe babeczki lubi każdy z nas a ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Kawowy posmak w połączeniu z mleczną czekoladą stanowią ciekawy duet.
muffinki kawowe – składniki:
- 50g mlecznej czekolady posypka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzątku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 niepełne szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
muffinki kawowe Przygotowanie:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Espresso zalać spienioną wodą, wymieszać, ostudzić. 2 W misce wymieszaj jajka, olej, cukier, cukier waniliowy i ostudzoną kawę. Wszystko razem mieszamy łyżką. W jednej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre ścinki razem. Mieszaj drewnianą łyżką, aby połączyć dekoracje. Muffinki pieczemy około 20 minut w 170 stopniach w blaszce wyłożonej papierowymi papilotkami. 3: Aby upłynnić czekoladę, użyj prysznica wodnego. Smarujemy nią ostudzone babeczki. Użyj konfetti do upiększenia.
Dodaj komentarz