Przepis na Muffinki halloweenowe

Pyszne, mocno czekoladowe muffinki na kefirze, nadziane jagodami. Wypiek, który zawsze się udaje. Pyszne, mocno czekoladowe muffinki na kefirze, nadziane jagodami. Akurat nazbierałam pięknych porzeczek, prosto z krzaka. Stąd pomysł na
muffinki z porzeczkami
. Wyszły bardzo smaczne, lekko kwaskowate, ale dzięki temu orzeźwiające. Idealne na letnią, wieczorną przekąskę przy filiżance herbaty.
A jeśli macie ochotę na słodsze smaki, to koniecznie musicie spróbować pysznych
czekoladowych babeczek
. Smacznego. A to muffinki z porzeczkami , a to z budyniem, czy moje ulubione mocno czekoladowe babeczki . Pokazywałam Wam już wiele przepisów na babeczki, muffinki i inne łakocie, zazwyczaj z różnymi dodatkami. A to
muffinki z porzeczkami
, a to z
budyniem,
czy moje ulubione
mocno czekoladowe babeczki
. A dzisiaj całkiem zwyczajne
muffiny
, przepis podstawowy, bez dodatków, najprostszy. Możecie wrzucać do nich dowolne owoce, nasiona, serki i tym podobne, a możecie zrobić bez dodatków.
Takie proste
muffiny
są naprawdę pyszne. Ja lubię zjadać je jeszcze lekko ciepłe, z kubkiem chłodnego mleka, a gdy mam ochotę na łakomstwo, to polewam je sosem czekoladowym. Pycha, pycha, pycha. Zachęcam do zrobienia, a wcześniej zachęcam do obejrzenia filmiku.
A niezdecydowanym radzę każdą babeczkę zrobić inną. 🙂 Jedną pustą, do innej wrzucić malinkę, do kolejnej jagody, a może gruszeczkę… smacznego. 🙂 Stąd pomysł na muffinki z porzeczkami . Przepis na muffinki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować.
Muffinki halloweenowe to świetny pomysł na smaczne łakocie dla dzieci. Babeczki z czekoladą są dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na muffinki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, czekolada, kakao, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serem mascarpone, konfitura wiśniowa, barwnik spożywczy pomarańczowy.
Jak zrobić muffinki halloweenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Wlej olej, przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę, wymieszaj dokładnie. Formę do muffinek wyłóż papilotami. Napełnij papilotki do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżkę dżemu wiśniowego i uzupełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki. W misce umieść śmietanę, serek mascarpone i barwnik spożywczy, ubij do powstania sztywnej piany. Przełóż krem w rękaw cukierniczy i udekoruj babeczki. Babeczki przechowuj w lodówce.
Jajka użyte do przygotowania babeczek to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka są bardzo dobrym źródłem składników mineralny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy zawarte w jajkach to witamina A, D i E. Składniki mineralne, które jajka zawierają to cynk, żelazo, miedź czy potas. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której jajka są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Kakao jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao ma działanie uspokajające i nie powinno się go podawać w dużej ilości dzieciom i osobom starszym.
Podsumowując pyszne babeczki możesz podać jako deser do kawy i herbaty podczas święta duchów. Możesz także wykorzystać prosty przepis na babeczki i zamiast pomarańczowego kremu udekorować babeczki lukrem. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

muffinki halloween – lista składników:

  • mascarpone – 400 g
  • Czekolada gorzka – 120 g
  • Śmietanka kremowa 30% – 300 g
  • Olej rzepakowy – 160 ml
  • Cukier – 250 g
  • Proszek do pieczenia – 40 g
  • Kakao 16% (proszek) – 40 g
  • Mąka pszenna typ 500 – 500 g
  • Konfitura wiśniowa – 200 g

muffinki halloween Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna receptura

misce połącz cukier i jajka i ubijaj, aż utworzą się sztywne szczyty. Dokładnie wymieszaj po dodaniu oleju, mąki pszennej, proszku do pieczenia, kakao i posiekanej czekolady. Kształt biszkoptu wyłóż papierowymi kubeczkami. Dodaj łyżkę dżemu wiśniowego do foremek do babeczek, a następnie użyj uderzającego, aby uzupełnić je do 3/4. 20 minut w piekarniku, podgrzanym. Niech babeczki ostygną. Do miski włożyć śmietankę, cheddar z mascarpone i maskowanie jedzenia, ubijać, aż pojawi się sztywna piana. Krem przełożyć do lejka i ozdobić nim babeczki. Babeczki powinny pozostać w lodówce.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *