Mocno czekoladowe bezglutenowe muffinki z truskawkami na które miałam już od dawna ochotę i dzisiaj upiekłam 🙂 Nie pamiętam już skąd mam przepis ale pierwszy raz zrobiłam je w formie ciasta w tortownicy na urodziny i bardzo szybko zniknęło ze stołu, więc mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Zapraszam.
Składniki na bezglutenowe muffinki:
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (dałam gęsty jogurt naturalny)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szt jajka
- truskawki (ja dałam po 1 do każdej muffinki)
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/4 szklanki cukru brązowego/trzcinowego
- 0,5 szklanka mleka
- 50 g gorzkiej czekolady najlepiej 70%
- ok 1/4 szklanki oleju
bezglutenowe muffinki Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: naleśniki z szynką i serem
Roztopioną gorącą czekoladę mieszamy z podgrzanym mlekiem. Fajny. Przefiltruj pop, kakao i mąkę. 2 Ubij całe jajko, aż będzie białe; dodać cukier i dalej ubijać. Połącz olej i krem. Dodać czekoladę i schłodzone mleko. Mieszaj przefiltrowaną mąkę, kakao i napój bezalkoholowy z masą przez kilka chwil, aby się połączyły. 3 Napełnij silikonową formę do muffinek, której użyłam dwiema dużymi łyżkami ciasta. Usuń łodygi z każdej truskawki i po umyciu wciśnij jedną w środek każdej muffinki. Truskawka pozostanie ukryta w cieście podczas pieczenia, zapobiegając wysychaniu ciastek. Piec w 160 stopniach przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Wyeliminować i ostudzić.
Dodaj komentarz