Przepis na Mocno czekoladowe bezglutenowe muffinki z truskawkami

Mocno czekoladowe bezglutenowe muffinki z truskawkami na które miałam już od dawna ochotę i dzisiaj upiekłam 🙂 Nie pamiętam już skąd mam przepis ale pierwszy raz zrobiłam je w formie ciasta w tortownicy na urodziny i bardzo szybko zniknęło ze stołu, więc mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Zapraszam.

Składniki na bezglutenowe muffinki:

  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (dałam gęsty jogurt naturalny)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szt jajka
  • truskawki (ja dałam po 1 do każdej muffinki)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego/trzcinowego
  • 0,5 szklanka mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady najlepiej 70%
  • ok 1/4 szklanki oleju

bezglutenowe muffinki Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: naleśniki z szynką i serem

Roztopioną gorącą czekoladę mieszamy z podgrzanym mlekiem. Fajny. Przefiltruj pop, kakao i mąkę. 2 Ubij całe jajko, aż będzie białe; dodać cukier i dalej ubijać. Połącz olej i krem. Dodać czekoladę i schłodzone mleko. Mieszaj przefiltrowaną mąkę, kakao i napój bezalkoholowy z masą przez kilka chwil, aby się połączyły. 3 Napełnij silikonową formę do muffinek, której użyłam dwiema dużymi łyżkami ciasta. Usuń łodygi z każdej truskawki i po umyciu wciśnij jedną w środek każdej muffinki. Truskawka pozostanie ukryta w cieście podczas pieczenia, zapobiegając wysychaniu ciastek. Piec w 160 stopniach przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Wyeliminować i ostudzić.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *