dziś coś dla fanów kokosowych smaków, pyszne, podwójnie kokosowe muffinki. Kokos w kremie jak i w cieście. Składniki na 12 muffinek…
Składniki na kokosowe muffinki:
- 0,5 szkl mleczka kokosowego
- ciasto:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki malibu (chlusnęłam na oko ale na pewno było więcej)
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki maki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 0,5szkl. mleka
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- garść wiórek kokosowych
- 150 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 200 ml mleka
- krem:
- 100 g wiórek kokosowych
kokosowe muffinki Jak przygotować:
Zobacz także: inny przepis
1. Ciasto: W misce połącz jajko, mleko, mleko kokosowe i olej. Dodaj cukier i płatki kokosowe po przesianiu mąki, proszku do pieczenia i soli do innej miski. Mąkę wymieszać z mokrymi dodatkami. Wszystko łączymy widelcem. Foremki należy wypełnić ciastem. W temperaturze 170 stopni Celsjusza gotuj przez około 20 do 25 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek przyzna się do wszystkiego.
Dodaj komentarz