Znajdziecie je w każdej szanującej się cukierni i niemal każdym sklepie spożywczym, czy markecie. Sprzedawane na wagę lub paczkowane z logo producenta. Uwielbiamy je za niesamowitą kruchość, delikatność i charakterystyczną „piaskową” konsystencję. Osobiście nie znam człowieka, który nie lubiłby, w mniejszym lub większym stopniu, tych ciasteczek, a jeśli takowy by się znalazł, natychmiast zyskałby w moim mniemaniu status psychopaty.
Tym razem, podając niniejszy przepis, zabawię się w sadystkę. Ciasteczka są nieporównywalnie lepsze od swoich przemysłowych braci, rozpływają się w ustach w delikatny, maślany piasek, a pachną zupełnie obezwładniająco. Jeśli je upichcicie, już nigdy nie usatysfakcjonują Was te paczkowane.
Składniki na maślane ciasteczka z marmoladą:
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 50g mąki ziemniaczanej
- na około 40 ciasteczek:
- 300g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki twardej marmolady (u mnie pigwowa)
- 220g masła
- 100g cukru pudru
maślane ciasteczka z marmoladą Jak przygotować:
Zobacz także: babeczki z nadzieniem
Dodaj komentarz