Przepis na Maślane ciasteczka z marmoladą

Znajdziecie je w każdej szanującej się cukierni i niemal każdym sklepie spożywczym, czy markecie. Sprzedawane na wagę lub paczkowane z logo producenta. Uwielbiamy je za niesamowitą kruchość, delikatność i charakterystyczną „piaskową” konsystencję. Osobiście nie znam człowieka, który nie lubiłby, w mniejszym lub większym stopniu, tych ciasteczek, a jeśli takowy by się znalazł, natychmiast zyskałby w moim mniemaniu status psychopaty.
Tym razem, podając niniejszy przepis, zabawię się w sadystkę. Ciasteczka są nieporównywalnie lepsze od swoich przemysłowych braci, rozpływają się w ustach w delikatny, maślany piasek, a pachną zupełnie obezwładniająco. Jeśli je upichcicie, już nigdy nie usatysfakcjonują Was te paczkowane.

Składniki na maślane ciasteczka z marmoladą:

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • na około 40 ciasteczek:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki twardej marmolady (u mnie pigwowa)
  • 220g masła
  • 100g cukru pudru

maślane ciasteczka z marmoladą Jak przygotować:

Zobacz także: babeczki z nadzieniem


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *