Aksamitny krem lemon card ukryty w kruchych babeczkach. Babeczki dzięki kremowi nie są słodkie , takie w sam raz .
babeczki z lemon curd – składniki:
- cukier puder 50 gram
- lemon curd 1 szklanka
- cukier puder
- babeczki :
- 1 żółtko
- oraz:
- mąka pszenna 200 gram
- Przepis na około 12 babeczek.
- mąka ziemniaczana 50 gram
- masło 200 gram
babeczki z lemon curd Jak zrobić:
Zobacz również: babeczki jogurtowe ze śliwkami
1. Przesiej mąkę i cukier na małe kawałki. Dodać żółtko i natrzeć plecy odtwarzacza. Umieścić w pojemniku na lód na 60 minut i przykryć folią. 2. Szklanką zrobić kółko, napełnić je ciastem, napełnić lemon curdem i przykryć drugim talerzem mieszanki po dokładnym oprószeniu chłodnej masy mąką. Podgrzewać przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Bezpośrednio po upieczeniu posypać cukrem pudrem i ponczem cytrynowym. 3. Ser: W rondelku ubij dwa jajka z dwoma żółtkami i 3/4 szklanki cukru. Włącz palnik i powoli miksując, po około 5 minutach dodaj 2 łyżki margaryny i sok z 2 cytryn. Krem należy gotować, aż będzie gęsty.
Dodaj komentarz