korzenne babeczki – składniki:
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 4 żółtka
- 15 dag masła
- 1 przyprawa do pierników
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżka miodu
- Krem pomarańczowy
- 1 łyżka mąki
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietany
- 3 łyżeczki żelatyny
korzenne babeczki Jak zrobić
Zobacz koniecznie: inny przepis
Babeczki z kremem pomarańczowo-pomarańczowym: Wymieszaj zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i dokładnie posiekaj w misce. Następnie natychmiast zmień mieszankę, dodając aromat piernika, żółtka, śmietanę i miód. Przechowywać w lodówce przez 30 minut z folią na wierzchu. Wystudzonym ciastem wyłożyć przygotowane foremki na babeczki na grubość 1/2 cm. Umieść na blasze do pieczenia w nagrzanym piecu. Podgrzewać do 180 stopni przez około 15 minut. Wyjąć z foremek po ostygnięciu. Ustaw krem. Mleko najlepiej zagotować do 300 mililitrów. Zmieszaj budyń w proszku, żółtka i mąkę z pozostałym zimnym mlekiem. Budyń ugotować, dodać pasek pomarańczy, wymieszać i schłodzić zalewając bulgoczące mleko. Dodać zimny budyń, zapach i połamaną żelatynę, jednocześnie ubijając śmietankę i cukier puder, aż powstanie sztywna piana. Umieść upieczone na zimno babeczki w lodówce, aby stężały, gdy zostaną wypełnione kremem i udekorowane według uznania.
Dodaj komentarz