jagodowe babeczki – lista składników:
- ½ kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki jagód
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki porzeczki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały jogurt
- Babeczki:
- Kruszonka:
jagodowe babeczki Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Kruszonka: Jagodowe bułki z cynamonem Kruszonkę, cukier, mąkę i cynamon kruszymy w misce rękoma, aż zacznie się psuć; schowaj to. Wymieszaj jogurt, jajka i oliwę z oliwek razem w misce, aż łączniki zostaną połączone. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia do innej miski. Wprowadź cukier. W misce wymieszaj mieszankę mąki z olejem, jajkami i jogurtem. Po ponownym dokładnym wymieszaniu składników na jednolitą masę dodać przepłukane jagody i porzeczki. Alternatywnie wyłóż każdy otwór foremki na babeczki papierowymi kubeczkami i posyp ciasto kruszonką (używam 1,5 łyżki stołowej na otwór). Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączamy na 20-30 minut. Daj ogrzanym babeczkom ostygnąć, docenić i zetrzeć kształt. Jednym z magazynów kulinarnych jest Inspiracja.
Dodaj komentarz