Przepis na Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką

jagodowe babeczki – lista składników:

  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki jagód
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki porzeczki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały jogurt
  • Babeczki:
  • Kruszonka:

jagodowe babeczki Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Kruszonka: Jagodowe bułki z cynamonem Kruszonkę, cukier, mąkę i cynamon kruszymy w misce rękoma, aż zacznie się psuć; schowaj to. Wymieszaj jogurt, jajka i oliwę z oliwek razem w misce, aż łączniki zostaną połączone. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia do innej miski. Wprowadź cukier. W misce wymieszaj mieszankę mąki z olejem, jajkami i jogurtem. Po ponownym dokładnym wymieszaniu składników na jednolitą masę dodać przepłukane jagody i porzeczki. Alternatywnie wyłóż każdy otwór foremki na babeczki papierowymi kubeczkami i posyp ciasto kruszonką (używam 1,5 łyżki stołowej na otwór). Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączamy na 20-30 minut. Daj ogrzanym babeczkom ostygnąć, docenić i zetrzeć kształt. Jednym z magazynów kulinarnych jest Inspiracja.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *