Przepis na Gofry z ricottą

Gofry wytrawne to świetne rozwiązanie na śniadanie lub na kolację. Tak przygotowane gofry możecie podać np. z serkiem śmietankowym i warzywami.
Ten sprawdzony przepis na gofry wytrawne jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to maślanka, jajka, olej, mąka pszenna i proszek do pieczenia. Na początku wymieszaj maślankę z jajkami i stopniowo dolewaj olej, ciągle mieszając. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Teraz suche składniki dodaj do mokrych, dokładnie wymieszaj i gotowe. Sami widzicie, jak szybkie i łatwe jest to ciasto na gofry do przygotowania. Wystarczy już tylko upiec gofry w gofrownicy.
Tak przygotowane gofry możecie podać z warzywami i serkiem. W małej miseczce wymieszajcie serek śmietankowy z ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Cukinię pokrójcie w plasterki i podsmażcie na patelni grillowej. Pomidora umyjcie i pokrójcie w plastry. Teraz gofry posmarujcie serkiem, ułóżcie na nim warzywa i posypcie całość posiekanym szczypiorkiem i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi lub szczyptą soli.
Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie jako deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.
Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.
Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, maślanki, proszku do pieczenia, oleju i jaj. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym daniem nie tylko dla dzieci.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić gofry wytrawne i wykorzystacie ten pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Przepis na idealne gofry z mąki z ciecierzycy , idealne bo chrupiące, bo znacznie zdrowsze niż klasyczne gofry. Uwielbiam gofry, szczególnie
gofry z polewą czekoladową i posypką
. Kojarzą mi się z latem, zawsze, gdy jesteśmy nad morzem, chodzimy od budki do budki, szukając takich gofrów, jakie lubię najbardziej. Często sprzedawcy dziwią się mojej kompozycji: polewa czekoladowa i kolorowa posypka… ale cóż poradzę, taką mam słabość. 😉
Z tą kolorową posypką to chyba takie nadrobienie dzieciństwa, wtedy takich nie było, a ona smakuje mi tak samo, jak kolorowe chrupki kukurydziane, już tak mam.
Gofry to Wasza propozycja z nowej „
Listy życzeń
„. Ten przepis jest jednym z wielu, jakie znam, jest prosty – zasada dwójki – wszystkiego po dwa. Gofry wychodzą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i są w sam raz. Mój Mąż lubi, gdy trzymam je dłużej w gofrownicy i bardziej zrumienię, wszystko kwestia upodobań. 😉 Z
przepisu dwójkowego na gofry
wychodzi około 12 sztuk. Smacznego. Przepis na gofry z kaszy manny jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. Gofry z kaszy manny to wspaniały dodatek, który doskonale prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Przepyszne gofry z truskawkami i kremem z awokado. Na śniadanie polecam pyszne gofry z dżemem lub bitą śmietaną. Gofry wychodzą smaczne, ładnie wyrastają i są lekko chrupiące a przepis jest bardzo prosty.

gofry z – składniki:

  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • Do podania:
  • 300 g mąki
  • pszennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • Jogurt
  • Dżem wiśniowy
  • ok. 250 ml mleka

gofry z Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: kruche ciasteczka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *