Serowe gofry na wytrawnie stanowią tu rolę pieczywa. Danie polecam na przystawkę lub ciepłą kolację 🙂
gofry z jajkiem – składniki:
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 300 g wędzonego łososia
- 100 g rukoli
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
- 400 g zielonych szparagów
- szczypta soli
- składniki na 6 gofrów: 1,5 szklanki mąki
- masło klarowane do smażenia
- ponadto: 4 jajka
gofry z jajkiem Przygotowanie:
Zobacz także: kakaowe ciasteczka owsiane
1. Gofry: Do żółtek dodać sól i pieprz i zmiksować na gładką masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, zmielony ser cheddar i jeszcze raz olej. Od tego momentu delikatnie połącz białka jajek z pozostałymi dodatkami, ubijając je z odrobiną soli na sztywną pianę. Piecz gofry przez 4-5 minut w gorącej gofrownicy, aż będą złotobrązowe z obu stron. kołek na grillu. 2. Oczyść szparagi, usuwając grube części i gotując je w soli i cukrze przez cztery minuty. Napięcie. Usmaż jajka sadzone na maśle klarowanym na patelni. Na talerzach ułóż wędzonego łososia, gofry, smażone jajka, umytą i wysuszoną rukolę oraz szparagi. można natrzeć solą i pieprzem. Weź udział w kolacji!
Dodaj komentarz