Przepis na Gofry z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami

Serowe gofry na wytrawnie stanowią tu rolę pieczywa. Danie polecam na przystawkę lub ciepłą kolację 🙂

gofry z jajkiem – składniki:

  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz   
  • 300 g wędzonego łososia
  • 100 g rukoli​
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 400 g zielonych szparagów   
  • szczypta soli
  • składniki na 6 gofrów: 1,5 szklanki mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • ponadto: 4 jajka

gofry z jajkiem Przygotowanie:

Zobacz także: kakaowe ciasteczka owsiane

1. Gofry: Do żółtek dodać sól i pieprz i zmiksować na gładką masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, zmielony ser cheddar i jeszcze raz olej. Od tego momentu delikatnie połącz białka jajek z pozostałymi dodatkami, ubijając je z odrobiną soli na sztywną pianę. Piecz gofry przez 4-5 minut w gorącej gofrownicy, aż będą złotobrązowe z obu stron. kołek na grillu. 2. Oczyść szparagi, usuwając grube części i gotując je w soli i cukrze przez cztery minuty. Napięcie. Usmaż jajka sadzone na maśle klarowanym na patelni. Na talerzach ułóż wędzonego łososia, gofry, smażone jajka, umytą i wysuszoną rukolę oraz szparagi. można natrzeć solą i pieprzem. Weź udział w kolacji!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *