gofry z dodatkami – lista składników:
- 1 szklanka mleka
- 400 g śmietanki 30%
- szczypta soli
- orzechy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki wody
- cukier waniliowy
- dżemy/konfitury z dowolnych owoców (z czarnej porzeczki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- puszka brzoskwiń (lub innych owoców z puszki lub świeżych, np. bananów, kiwi
- pszennej
- 2 szklanki mąki
- cukier puder
- 100 g śmietanki 30%
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- Dodatki:
- włoskie
- Polewa czekoladowa:
- Ciasto:
- 2 jajka
gofry z dodatkami Przygotowanie
Zobacz również: naleśniki z kurczakiem i sosem czosnkowym
naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
naleśniki z sosem czosnkowym
Ciasto na gofry z dodatkami: Dodać mleko, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem po ubiciu żółtek z cukrem. Wszystko jest połączone. Podczas ubijania białek dopraw je solą, a następnie stopniowo wmieszaj do masy żółtkowej. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Na jedną czwartą z 60 minut wychodzimy. Przygotuj się, aż będzie genialny, opróżniając kawałki odtwarzacza do naoliwionej, gorącej gofrownicy. Polewamy czekoladą: Zmniejsz intensywność na patelni do średniej, dodaj espresso i połamane czekoladki, a następnie zintensyfikuj krem. Mieszaj, aż powstanie glazura. Dodatki: Schłodzoną śmietankę z dwiema łyżeczkami cukru pudru ubić mikserem na sztywną pianę. Pokrój brzoskwinie w trójwymiarowe kształty, wyjmując je z puszki. Orzechy należy pokroić na mniejsze kawałki. Podgrzane gofry ułóż na dużym talerzu i podawaj w porcjach: bita śmietana, dżem, naturalny produkt, orzechy, cukier puder i dodatek czekoladowy.
Dodaj komentarz