Przepis na Czekoladowe muffinki z borówkami

Puszyste czekoladowe muffinki to świetna opcja kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Do przygotowania w zaledwie 10 minut. Te małe słodkości znikają w ekspresowym tempie 🙂 Świetnie sprawdzą się do szkoły, pracy jak i na wszelkiego rodzaju kinderbale 🙂

czekoladowe muffinki z borówkami – składniki:

  • Składniki (na 12 sztuk):
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Suche:
  • 150 g borówek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju
  • cukier puder (do posypania)
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • Mokre:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

czekoladowe muffinki z borówkami Jak przygotować:

Zobacz także: inny przepis

1. W przypadku mocowań na sucho wymagana jest filtracja. Jajko utrzeć na gładką masę, następnie dodać mleko i olej. mieszać. Czekoladę rozbić. Mieszaj mokre i suche skrawki razem, aż kombinacja się połączy. Posiekaj trochę jagód i czekolady. Wymieszaj łyżką. Wyrównaj stan rolki wkładkami. Ciasto powinno całkowicie wypełnić papilotki. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piecz ciastka przez około 25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *