Przepis na Ciasto na gofry

Przepis na
gofry z piekarnika
. Tak, tak z piekarnika, przygotowane w foremkach, jak na ciasto. Fajna alternatywa dla tych, którzy nie chcą kupować gofrownicy za kilkadziesiąt złotych, ale mogą pozwolić sobie na nabycie formy za kilkanaście. Forma ma taką zaletę, że można robić w niej ciasta w kształcie gofrów, ale ze składem, który w gofrownicy nie wyjdzie. Dzisiaj jednak absolutnie
bazowy przepis do takich foremek na pieczone gofry
.
Moje foremki są silikonowe, tak, tak, też jak wiele z Was je nabyłam w jednym z dyskontów 🙂 stąd też biegnę do Was z przepisem: prostym, bez miksera, bez ubijania, z dostępnych w lodówce składników. Do dzieła! A jak nie macie takich foremek to przypominam o moim rewelacyjnym przepisie na
gofry idealne nawet do słabej gofrownicy
. Przepis na gofry z piekarnika . Chrupiące belgijskie gofry z jogurtem naturalnym, puszyste pancakes’y z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym oraz francuskie lekkie tosty z owocami. Gofry z owocami w intensywnym zielonym smaku. Wiem, że Wy też lubicie gofry i wiem również z Waszych komentarzy, że macie duży problem ze słabymi gofrownicami, których moc jest między 600-800 W. Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu urządzeniu, ciasto jest świetne a gofry wychodzą takie jak lubię: chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Gofry z mąki orkiszowej to wspaniały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Gofry można podać dla dzieci jako śniadanie lub deser po obiedzie. Pyszne gofry można podawać w wielu słodkich odsłonach. Bardzo ciekawym pomysłem jest podanie gofrów na słono. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, masło, mleko, cukier, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, śmietana kremówka, kwaśna śmietana, maliny, borówki, mleczna czekolada.
Jak zrobić gofry z mąki orkiszowej? Rozpuść masło w mikrofali. Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp cukier i ubij. Przesiej mąkę pszenną do jajek, dodaj masło, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj całość, ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzej gofrownicę i nalewaj porcjami ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej kwaśną śmietanę i wymieszaj. Gofry podawaj z sosem śmietanowym i owocami. Udekoruj je startą czekoladą.
Jajka użyte do przygotowania gofrów są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak witamina A, D czy K. Jajka są także źródłem beta-karotenu i zeaksantyny. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu i słodkie gofry świetnie sprawdzą się na deser i na śniadanie. Gofry możesz podawać z różnymi dodatkami. Jest to bardzo dobry pomysł na deser podczas spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy wszystkie dodatki umieścić w miseczkach a gofry podać na dużym talerzu. Każdy gość przygotuje sobie taki deser, który lubi najbardziej. Pyszne gofry są dobre do przechowywania przez 1 dzień, gdyż szybko tracą świeżość. Przepis na gofry z mąki orkiszowej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je upiec.

na gofry – lista składników:

  • 1 łyżka oleju,
  • Na czubek łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1szkl. mąki
  • 1 jajko
  • pszennej
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szkl. mleka
  • Szczypta soli

na gofry Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inna receptura

Spośród ciast, których szukałem na gofry, to jest niesamowite. Pozbądź się białka żółtka. Ubij białko jaja, aby uzyskać stałą pianę. Wymieszaj mąkę, olej, żółtko jaja, proszek do pieczenia i sól z mlekiem, aż będzie jednorodne. Ubite białka łączymy z ciastem. Po wlaniu ciasta do gofrownicy piecz przez 5 do 6 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocisty.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *