Przepis na Chrupiące naleśniki francuskie

Naleśniki po francusku są bardzo cienkie i delikatne. Po podsmażeniu na maśle robią się obłędnie kruche. Naleśniki w tej wersji, nawet ze zwykłym dżemem to petarda.

chrupiące naleśniki – składniki:

  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko

chrupiące naleśniki Jak zrobić:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystko jest połączone. 2 Dodaj jajko, mleko, olej, duszę i wodę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę pasty i dodajemy do ciasta. Wymieszaj trzepaczką do jajek. Ciepłe bułeczki będą miękkie i delikatne, jeśli ubijak do klapsów zostanie zmieszany ręcznie, aby zapewnić jak największą cyrkulację powietrza. Hitter powinien przypominać mizerną śmietankę w konsystencji. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki lub wody, jeśli jest zbyt gęste. 3 Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i podgrzewać przez 10 do 15 minut. 4 Nałóż cienką warstwę oleju na pojemnik; Używam do tego ręcznika papierowego. Ciasto przed położeniem na talerzu rozsmarować cienko na patelni i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Pięć smażonych naleśników, posmarowanych twoim ulubionym dżemem, zwinęło się w środku, a następnie w tym momencie ponownie zapadło się na pół (trójkąty powinny się uformować). Na patelni upłynnij smarowidło i obsmaż gorące bułeczki z obu stron, aż będą jasnobrązowe. Możemy podać go tutaj lub z produktami z cukru gruntowego. Szczególnie godne uwagi we Francji są ciepłe bułeczki dodatkowo polane karmelizowanym sosem normalnym – na przykład pomarańczowym. Jeśli wolisz lepsze wersje, możesz karmelizować naleśniki. Aby to osiągnąć, podgrzej łyżkę cukru na suchej patelni, aż zmięknie, a następnie dodaj łyżkę pasty. Ułóż naleśniki na pojemniku z mieszanką karmelu i margaryny. 6 Na sobotnie śniadanie często polewam naleśniki różnymi dżemami i bitą śmietaną. Smażymy na złoto z obu stron. Robię ich tyle, że mam trochę w lodówce i serwuję królewskie śniadanie w niedzielę, zawijając talerz w folię aluminiową, żeby nie wysychał. Chrupiące naleśniki w tym przepisie to bułka z masłem, nawet ze zwykłym dżemem. idealna do kawy w niedzielne poranki. Miłej kolacji!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *