Przepis na Chrupiące gofry budyniowe

Chrupiące i delikatne, śmietankowe gofry z dodatkiem budyniu. Pyszne same lub z ulubionymi dodatkami.

Składniki na chrupiące gofry budyniowe:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1szkl. mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • 1szkl. mąki tortowej + 1 łyżka

chrupiące gofry budyniowe Jak zrobić

Zobacz również: inna receptura

Białko i żółtko oddzieliłam. Ubijając białko jaja z odrobiną soli, zrobiłem mocną pianę. Moja miska do miksowania była wypełniona żółtkiem. Dodałam olej, mąkę tortową, budyń w proszku, mleko i dwa rodzaje cukru. Zintegrowałem wszystko w jednym odtwarzaczu. Pod koniec użyłem łyżki, aby delikatnie nałożyć ubitą pianę z białek na ciasto. Gofrownica została przeze mnie rozgrzana. Pędzelkiem silikonowym nałożyłam na płytki cienką warstwę oleju. Pierwszą porcję ciasta wlałam do gorącej gofrownicy przeze mnie. Na każdy talerz nałożyłam około trzech łyżek ciasta. Gofry były przygotowywane przez kilka chwil, aż dobrze się skarmelizowały. Ilość mocy i rodzaj gofrownicy zazwyczaj dyktują czas pieczenia. Kiedy kładę podgrzane gofry na metalowej ramie, stają się znacznie bardziej chrupiące. Gofry przed podaniem posłodziliśmy cukrem pudrem, ale można podawać je z innymi słodkościami.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *