babeczki z marchewki – składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- tłuszcz i bułka tarta do foremek
- sól
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3 jajka
babeczki z marchewki Przygotowanie
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Przed opłukaniem pod bieżącą wodą ziemniaki należy dokładnie wyszorować przed gotowaniem przez 20 minut w osolonej wodzie. Po schłodzeniu obrać ze skórki. 2 Oczyść obrane marchewki i zetrzyj je na tarce do warzyw o drobnych oczkach. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Przetrzyj obrane ziemniaki przez sitko. Dodać oddzieloną margarynę, zmieloną marchewkę, wyciśniętą pomarańczę, cukier i żółtka. Całkowicie zmiksuj masę. 3 Dodaj odrobinę soli do mocnych białek i ubij je. Delikatnie dodaj różne ozdoby. Cztery silikonowe lub metalowe foremki posmarowane grubą warstwą tłuszczu i bułką tartą (nie musisz tego robić, jeśli używasz papierowych kubków). Posypać niewielką ilością zwiniętej masy i załadować na skoordynowaną masę. 5 Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez około trzydzieści minut. Piecz deser przez dodatkowe 15 do 20 minut, jeśli chcesz, aby był większy. Gdy ostygnie, podawaj. źródło: Panie Wszechświata
Dodaj komentarz