Przepis na Babeczki z kremem chałwowym i owocami

babeczki z kremem chałwowym – lista składników:

  • CIASTO – 250 g mąki
  • 100 g chałwy waniliowej
  • NADZIENIE – 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 op. budyniu waniliowego w proszku, takiego na 1/2 l mleka
  • pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 4 – 5 dużych śliwek
  • do dekoracji: prażone wiórki kokosowe, listki melisy
  • 125 g masła albo margaryny
  • 2 nieduże gruszki z ładną skórką
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 szczypty soli

babeczki z kremem chałwowym Jak zrobić:

Zobacz także: inny przepis

Babeczki z kremem chałwowym i ciastem orzechowym: Mąkę wymieszać z solą i zimną margaryną. Pokrój ciasto, aż nie będzie widać tłuszczu; powinien wyglądać jak mokry piasek. Po dodaniu jajka zagnieść ciasto. Zanim zawiniesz je w folię spożywczą, schłodź je przez co najmniej 30 minut w lodówce. Przenieś schłodzone ciasto na lekko posypaną powierzchnię i umieść arkusz na sąsiednich foremkach. Aby zatrzymać przelewanie, dociśnij odtwarzacz do ścian wewnętrznych. Ostudzić i wyjąć z foremek po podgrzaniu przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. ŚMIETANKA: Zmieszaj budyń w proszku i mleko w misce, aby uniknąć nieprawidłowości. Po dodaniu cukru gotuj mieszaninę przez dodatkowe trzy minuty, ciągle mieszając. Przykryj szczelnie folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skórki przed przeniesieniem do schłodzonego naczynia i całkowitym ostygnięciem. Do ubitego na kremie z chałwą zimnego budyniu dodać porcje ubitej na sztywno śmietany. Kruche babeczki ułożyć na kremie. Odzież: element organiczny należy umyć, wysuszyć i pokroić na kawałki. Kawałki gruszek suszy się na ręczniku papierowym bezpośrednio po szybkim zanurzeniu w soku z cytryny – dalej rozwija się woda, aby zapobiec ciemnieniu. Posyp babeczki prażonymi wiórkami, udekoruj cytryną i dodaj kawałki śliwek i gruszek, aby je rozświetlić.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *