Przepis na Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem

Cudowne jako przystawka, z wyśmienitym nadzieniem – to zresztą można wykorzystać np. w naleśnikach.

babeczki z ciasta filo – składniki:

  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 ugotowanych buraczków
  • Farsz:
  • olej do natłuszczenia foremek
  • 1-2 płaty ciasta filo
  • Dodatkowo:
  • ok. 100 g. żółtego sera – użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie
  • 2 łyżki masła
  • jasna część z 1 pora
  • olej do posmarowania foremek
  • koperek do posypania
  • 2 ząbki czosnku

babeczki z ciasta filo Przygotowanie:

Zobacz także: maślane kruche ciasteczka

1. Przygotowanie: Obrane buraki rozdrabniamy na tarce o grubych oczkach. Skromnie pokroiłem jasną część pora, włożyłem rozpuszczoną pastę do garnka, delikatnie posoliłem i smażyłem przez około 5 minut, mieszając. Podsmaż razem czosnek, który ledwo przeszedł przez prasę i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj buraki, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj pod przykryciem przez dodatkowe 5 minut. Po wyłączeniu ognia dodać starty ser. Nasmaruj foremki olejem. Uformuj z masy kwadraty mniej więcej tego samego rozmiaru co foremki, aby ciasto nie rozlewało się za bardzo po ich przykryciu. Po pokryciu każdego kształtu olejuję go wodą i nakładam mieszaninę w dwóch, trzech warstwach. Przytnij krawędzie kształtu nożyczkami. Nadzienie z warzyw i sera cheddar trafia do gotowych potraw. U mnie pieczenie babeczek w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru zajęło mi około 15 minut. Po upieczeniu babeczek delikatnie potrząśnij foremkami i przenieś je na talerz.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *