Cudowne jako przystawka, z wyśmienitym nadzieniem – to zresztą można wykorzystać np. w naleśnikach.
babeczki z ciasta filo – składniki:
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5-6 ugotowanych buraczków
- Farsz:
- olej do natłuszczenia foremek
- 1-2 płaty ciasta filo
- Dodatkowo:
- ok. 100 g. żółtego sera – użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie
- 2 łyżki masła
- jasna część z 1 pora
- olej do posmarowania foremek
- koperek do posypania
- 2 ząbki czosnku
babeczki z ciasta filo Przygotowanie:
Zobacz także: maślane kruche ciasteczka
1. Przygotowanie: Obrane buraki rozdrabniamy na tarce o grubych oczkach. Skromnie pokroiłem jasną część pora, włożyłem rozpuszczoną pastę do garnka, delikatnie posoliłem i smażyłem przez około 5 minut, mieszając. Podsmaż razem czosnek, który ledwo przeszedł przez prasę i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj buraki, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj pod przykryciem przez dodatkowe 5 minut. Po wyłączeniu ognia dodać starty ser. Nasmaruj foremki olejem. Uformuj z masy kwadraty mniej więcej tego samego rozmiaru co foremki, aby ciasto nie rozlewało się za bardzo po ich przykryciu. Po pokryciu każdego kształtu olejuję go wodą i nakładam mieszaninę w dwóch, trzech warstwach. Przytnij krawędzie kształtu nożyczkami. Nadzienie z warzyw i sera cheddar trafia do gotowych potraw. U mnie pieczenie babeczek w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru zajęło mi około 15 minut. Po upieczeniu babeczek delikatnie potrząśnij foremkami i przenieś je na talerz.
Dodaj komentarz