Przepis na Babeczki szpinakowe

Wytrawne drożdżowe babeczki z szpinakiem. Bajecznie wyglądają na stole 🙂

babeczki szpinakowe – składniki:

  • ciasto: mąka pszenna 160 g
  • sól, pieprz czerwony
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz cytrynowy
  • masło ok. 3 łyżki
  • nadzienie : szpinak mrożony 400 g
  • mleko 80 ml
  • przyprawa pomidorowo-czosnkowa 1/2-3/4 łyżeczki
  • olej rzepakowy 15 ml
  • drożdże 12g
  • świeża natka pietruszki kilka listków
  • bazylia 1/3 łyżeczki
  • szczypta cukru

babeczki szpinakowe Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

zależności od ilości wody w szpinaku rozmrażamy go na sicie. Następnie podsmażamy z pieprzem i świeżo wyciśniętym czosnkiem na margarynie. rozwijamy się. Robimy ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej lufę, rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać do niej trochę ciepłego mleka. W momencie, gdy plan gry się rozwinie, dodaj smaki oraz mleko i olej. Mieszanka powinna być bardzo elastyczna i znikać z ręki, zakładając, że całkowicie ją kontrolujesz. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zrób przerwę, jak w kluskach śląskich, wyeliminuj kawałki, gdy gracz się podniesie. Kulki w środku konstrukcji. Ciasto przełożyć do posypanych mąką kukurydzianą foremek, dokładnie wysmarowanych margaryną. Każda powierzchnia powinna być pokryta szpinakiem. Na wierzch zrobiłam różyczki, bo tak naprawdę miałam kombinację soli ozdobnej. Babeczki piecze się około 10 minut w 180 stopniach na złoty kolor.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *