Przepis na Babeczki kolorowe ze śmietaną

polecam na deser…

babeczki kolorowe – składniki:

  • Śmietana kremówka 30%- 350 ml
  • kisiel cytrynowy – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 2 łyżki
  • tłuszcz do formy
  • mąka do formy
  • kakao – 2 łyżeczki
  • mąka pszenna – 1,5 szkl
  • jajka – 4 szt
  • cukier – 1 szkl
  • perełki cukrowe
  • kisiel wiśniowy – 2 łyżki
  • sól – szczypta

babeczki kolorowe Jak zrobić:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Oddziel żółtka od białek. Z cukrem ubijaj żółtka, aż będą puszyste. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywno. Przed ciągłym dodawaniem mąki i proszku do pieczenia do mieszanki żółtek i ubijaniem jej z pianką z białek, połącz je w przesiewaczu. Przygotuj trzy porcje ciasta. Dżem cytrynowy, dżem wiśniowy i kakao należy dodać do pierwszej porcji. Foremki do bułek smarujemy margaryną, oprószamy mąką lub wykładamy papierowymi foremkami. Opróżnij pałkarz do każdej filiżanki, zastępując ruchy w kierunku trójkolorowych babeczek. Przygotować w ogólnie nagrzanym piecu. Z cukrem pudrem ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Część podgrzanych i ostudzonych babeczek wycięłam na środku, aby dodać trochę pikanterii. Po wierzchu posypać cukrowymi perełkami.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *