polecam na deser…
babeczki kolorowe – składniki:
- Śmietana kremówka 30%- 350 ml
- kisiel cytrynowy – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier puder – 2 łyżki
- tłuszcz do formy
- mąka do formy
- kakao – 2 łyżeczki
- mąka pszenna – 1,5 szkl
- jajka – 4 szt
- cukier – 1 szkl
- perełki cukrowe
- kisiel wiśniowy – 2 łyżki
- sól – szczypta
babeczki kolorowe Jak zrobić:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Oddziel żółtka od białek. Z cukrem ubijaj żółtka, aż będą puszyste. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywno. Przed ciągłym dodawaniem mąki i proszku do pieczenia do mieszanki żółtek i ubijaniem jej z pianką z białek, połącz je w przesiewaczu. Przygotuj trzy porcje ciasta. Dżem cytrynowy, dżem wiśniowy i kakao należy dodać do pierwszej porcji. Foremki do bułek smarujemy margaryną, oprószamy mąką lub wykładamy papierowymi foremkami. Opróżnij pałkarz do każdej filiżanki, zastępując ruchy w kierunku trójkolorowych babeczek. Przygotować w ogólnie nagrzanym piecu. Z cukrem pudrem ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Część podgrzanych i ostudzonych babeczek wycięłam na środku, aby dodać trochę pikanterii. Po wierzchu posypać cukrowymi perełkami.
Dodaj komentarz