Przepis na Babeczki francuskie nadziane szpinakiem i nie tylk

Składniki na babeczki francuskie:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 sztuka mozzarelli w kulce
  • sól
  • pieprz

babeczki francuskie Jak zrobić:

Zobacz również: naleśniki z twarogiem
naleśniki z musem truskawkowym
naleśniki z sosem truskawkowym
naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Babeczki francuskie nadziewane serem i szpinakiem Przed ich zrobieniem umyłam i osuszyłam świeże liście szpinaku papierowymi ręcznikami. Następnie kroję nożem na mniejsze kawałki. 2. Po wyciśnięciu ząbków czosnku i podgrzaniu masła dodałam je do gorącego masła. Chwilowo go podsmażyłem. 3. Świeży szpinak z czosnkiem podsmażyłam w ciepłej pasty, aż był delikatny. 4. Po tym szpinak był chłodny. Widelcem rozdrobniłam ser feta i wymieszałam ze szpinakiem. Suszone pomidory następnie wyjmowano, krojono w drobną kostkę i dodawano do pozostałych składników. Pomieszałem sprawy. 5. Posypałam i posoliłam do smaku. 6. Następnie ciasto francuskie zapakowano do małych silikonowych foremek (zrobiono koszyczki). Farszem szpinakowym wypełniłam każdą foremkę do 3/4 wysokości. 7. Następnie nadzienie do foremek posypałam mozzarellą cheddar, którą pokroiłam w trójwymiarowe kwadraciki. 8. Za pomocą radełka podzieliłam dobrze upieczony ptyś na matryce na każdy buszle farszu. 9. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i podgrzewam babeczki przez około 15 – 20 minut. Miłego posiłku!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *