Przepis na Babeczki czekoladowe z budyniem

Babeczki czekoladowe z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Najlepsze czekoladowe babeczki dla dzieci przygotujesz w niespełna 45 minut. Przepis na babeczki czekoladowe z budyniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, mleko, budyń.
Jak zrobić babeczki czekoladowe z budyniem? Budyń wymieszaj z mlekiem i ksylitolem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. W rondlu umieść czekoladę, dodaj olej i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej formy nałóż ciasto do 1/3 objętości. Następnie nałóż po łyżce budyniu i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Babeczki wyjmij z formy. Przechowuj pod przykryciem.
Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe z budyniem to doskonały pomysł na deser dla dorosłych i dla dzieci. Słodką babeczkę możesz zabrać do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Babeczki są dobre do spożycia przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem, aby nie straciły wilgotności.

Składniki na babeczki czekoladowe z budyniem:

  • Cukier – 230 g
  • Budyń (proszek) – 45 g
  • Jajko – 4 szt.
  • Czekolada gorzka – 300 g
  • mąka orkiszowa – 500 g
  • Ksylitol (cukier brzozowy) – 150 g
  • Olej rzepakowy – 160 ml
  • Proszek do pieczenia – 50 g

babeczki czekoladowe z budyniem Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: zdrowe ciasteczka

Połącz budyń, mleko i ksylitol. Mieszanie podczas gotowania na małym ogniu spowoduje, że masa zgęstnieje. W rondelku podgrzać czekoladę i olej, aż czekolada się rozpuści. W misce ubij jajka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Wmieszać schłodzoną czekoladę. Wymieszaj razem mąkę orkiszową i proszek do pieczenia po ich przefiltrowaniu. Użyj papierowych kubków, aby wyłożyć kształt babeczki. 1/3 odtwarzacza powinna mieścić się w każdym kształcie. Następnie ciasto należy wypełnić budyniem do 3/4 wysokości formy. Podgrzewać przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza w nagrzanym piekarniku. Wyjmij babeczki z foremki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *