babeczki borówkowe – składniki:
- 2 żółtka
- 100 g mąki
- 150 ml gorącej przegotowanej wody
- 1 galaretka cytrynowa
- Masa;
- pszennej
- 200 g mąki
- 300 g borówki
- 200 g margaryny
- 100 g cukru
- 2 szczypty soli
- 300 ml gęstej śmietany
- Ciasto:
babeczki borówkowe Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Babeczki puchowe z jagodami i cytryną: Żółtka posypać solą i pokroić zimną Kasię na oprószoną mąką stolnicę. Siekaj wszystko ostrzem lub dobrze wypieczonym foremką do uzyskania wypukłości. Użyj mieszanki od razu, przykryj ją folią utrzymującą i schładzaj przez około 30 minut w lodówce. Wyjmij miksturę z lodówki i po tym czasie podziel ją na 20 kulek z pekanami. Po wyłożeniu foremek tym ciastem, zrób dziurki widelcem w każdym kształcie babeczki. Podgrzej babeczki do 200 stopni przez dziesięć minut. Po ostygnięciu przewracamy babeczki na drugą stronę, aby wyjąć je z foremek. Dżem dokładnie zmiksuj z wodą, aby ostygł. Wmieszaj śmietanę, aż stanie się trochę gęsta. Masę kremu konfiturowego należy schłodzić do lekkiego utrwalenia. Masę przełożyć do szprycy i wyłożyć nią babeczki, gdy nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec każdą babeczkę udekoruj borówkami.
Dodaj komentarz