Jak zrobić Zielone naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mocno zielone, szpinakowe naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki na naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:

  • FARSZ:
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 250 g szpinaku baby
  • świeżo mielony pieprz
  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklaka mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki śmietanki 18 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 60 g szpinaku baby

naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inna receptura

Aby uzyskać jednolitą zieloną masę, połącz mleko i wodę mineralną ze szpinakiem. Do tego czasu dodać dwa jajka, oddzieloną mąkę, luźną margarynę, posolić. Pozwól mieszaninie „pracować” przez około dziesięć minut po wymieszaniu każdego składnika, aby zapewnić właściwe połączenie i cyrkulację powietrza. Przed przystąpieniem do pierwszej partii smażenia naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej, lekko posmarowanej olejem lub masłem. 2 Śmietanę i twarożek ubić na gładką masę. Smaż szpinak, aż cała woda zniknie z pasty. Pod koniec systemu opiekania dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Suszone pomidory po wyjęciu z oleju pokrój na mniejsze kawałki. Masę serową posypać świeżo zmielonym pieprzem po dodaniu szpinaku i pomidorów. Zroluj naleśniki i dodaj nadzienie. Farsz można również posolić, ale większość ludzi używa po prostu suszonej soli pomidorowej. 3 Przed podaniem podgrzej naleśniki w piekarniku lub delikatnie usmaż je na margarynie.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *