Pyszne i zdrowe ciasteczka bogate w białka o mocno kokosowym smaku. Ciastka owsianki to wspaniały pomysł na łatwe do zrobienia i bardzo zdrowe ciasteczka. Desery z płatków owsianych świetnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Przepis an ciastka owsianki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciastka owsianki? Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane. Pozostaw na około 10-15 minut. Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia. Wymieszaj do powstania jednolitej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta.
Podsumowując prosty przepis na ciastka owsiane świetnie sprawdzi się na deser. Pyszne ciasteczka są idealne także dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasteczka są idealną bazą do zdrowych deserów w pucharku. Można je przygotować także z innymi dodatkami. Zdrowe ciasteczka przygotowane z ziarnami słonecznika mają wiele właściwości zdrowotnych. Ciasteczka z ziarnami to popularna propozycja ciastek. Są one chętnie kupowane w cukierniach, a już dziś możesz przygotować je w swoim domu. Fit ciasteczka z nasionami to fajna propozycja jako dodatek do kawy czy herbaty, ale także jako zdrowa, słodka przekąska do drugiego śniadania czy lunch boxa.
Zdrowe ciasteczka z nasionami wykonane są z mąki pełnoziarnistej oraz bez dodatku tradycyjnego cukru, zamiast niego dodany jest ksylitol. Zamiast ksylitolem możesz posłodzić swoje ciasteczka miodem, będą równie słodkie i smaczne. Kruche ciasteczka z powodzeniem wykonasz także bez mąki, zamiast mąki możesz użyć mielonych orzechów. Zdrowe ciasteczka przygotowane z ziarnami słonecznika mają wiele właściwości zdrowotnych. Nasiona słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, witamin E, A, D, witamin z grupy B oraz cennych antyoksydantów czy składników mineralnych takich jak: cynk, żelazo, potas i wapń. Ziarna słonecznik wyróżniają się jedną z największych zawartości fitosteroli ze wszystkich produktów spożywczych. Fitosterole są ważnym składnikiem diety, szczególnie osób, u których występuje podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Trzy łyżki nasion słonecznika codziennie wykazują terapeutyczne działanie. Fitosterole, ale także kwas linolowy wykazują działanie przeciwnowotworowe szczególnie w odniesieniu do nowotworu prostaty, sutka, jelita grubego, płuc i skóry. Witamina E występująca w nasionach jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki, czym wpływa na opóźnienie procesów starzenia się, jednak jest ona także ważna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Słonecznik zawiera również stosunkowo dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz ogranicza wchłanianie glukozy do krwi. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego, cynk pomaga w utrzymaniu odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci, pomaga również w walce z trądzikiem czy redukcją wydziela sebum. Ciasteczka możesz przygotować z każdym rodzajem nasion, możesz użyć nasion sezamu, dyni czy lnu. Najzdrowszy będzie miks wszystkich tych ziaren.
Przepis na ciasteczka z ziarnami jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Mimo to ich smak jest wyjątkowy i ciasteczka będą smakować każdemu, kogo nimi poczęstujesz. Najlepsze zdrowe ciasteczka jakie znam, dzieci je wprost kochają. Dietetyczne, a przede wszystkim zdrowe ciasteczka- mogą być deserem, jak i przekąską. Szybkie i proste w wykonaniu zdrowe ciasteczka.
Fantastyczne i zdrowe
zdrowe ciasteczka – składniki:
- Łyżka miodu (jak ktoś lubi b. słodkie)
- pół szklanki pestek dyni lub słonecznika
- 2 szklanki daktyli
- siemię lniane do posypania
- 1 szklanka orzechów
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka płatków owsianych
zdrowe ciasteczka Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Dodaj komentarz