Jak zrobić Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Szpinak, kurczak, pieczarki i odpowiednie przyprawy zawinięte w pełnoziarniste naleśniki to jest moja dzisiejsza propozycja na późny obiad lub wczesną kolację. Gwarantuje, że zaskoczysz swoich domowników i gości. 🙂

Składniki na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem:

  • Masło 2 łyżki
  • FARSZ
  • Śmietana kwaśna 18% 200 g.
  • Pieprz
  • Szpinak (rozdrobniony mrożony 400 g.)
  • Naleśniki pełnoziarniste (składniki i przepis znajdziecie na mojej stronie https://smaker.pl/przepis-pelnoziarniste-nalesniki,11
  • Pieczarki 400 g.
  • Czosnek 6-7 ząbki
  • Ser żółty 200 g.
  • Cebula 2 szt.
  • Pierś z kurczaka
  • Sól

naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem Jak przygotować

Zobacz także: inna receptura

Pieczarki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu w kształty piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Po obraniu czosnku przeciśnij go przez prasę. Cebule po obraniu pokroić w kostkę. 2 Intensywnie smarujemy i podsmażamy odciętą pierś z kurczaka. Mięso przełożyć do miski, gdy będzie miękkie. Podsmaż cebulę i czosnek dość długo na dodatkowym tłuszczu. Przed dodaniem pokrojonych w plasterki pieczarek i gotowaniem przez około dziesięć minut dopraw je solą i pieprzem. Gotuj szpinak, aż się rozpadnie. Pod koniec smażenia dodać kurczaka i śmietanę. W razie potrzeby doprawić. Pozwól farszowi ostygnąć. 3 W międzyczasie upiec ciepłe bułeczki według przepisu z mojej strony: 4 Po rozsmarowaniu farszu na naleśnikach zwiń je w dowolny kształt. Umieść naleśniki w naczyniu bezpiecznym dla kuchenki i gotuj przez 20 do 25 minut w temperaturze 150 do 180 stopni. Pod koniec pieczenia posyp tartym serem. 5 Smacznego 🙂


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *