Naleśniki na słono – z pieczarkami i szpinakiem zapiekane z sosem śmietankowym.
Składniki na naleśniki z pieczarkami i szpinakiem:
- 1 łyżka mała
- 400g pieczarek
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
- 2 szkl. mąki
- opakowanie szpinaku (300g.) – u mnie mrożony
- 1 szkl. mleka
- Sos:
- 300ml śmietany
- 2 jajka
- Ciasto na naleśniki:
- sól
- 1 szkl. wody
- olej do smażenia
- starty ser
- Farsz:
- sól, pieprz
naleśniki z pieczarkami i szpinakiem Przygotowanie
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Przed pieczeniem zmiksuj w blenderze składniki na hotcake hitter. Szpinak obsmażyć na pastę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczarki należy obrać po umyciu, pokrojeniu w plastry i usmażeniu. Pieczarki i szpinak doprawiamy do smaku. Po przesunięciu klapsów z przygotowanym wcześniej farszem, ułóż je w naczyniu do zapiekania. Doprawiamy, do śmietany dodajemy porcję mielonego cheddara, wylewamy na gorące bułeczki i posypujemy resztą cheddara. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz