Składniki na babeczki warzywne:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- włoskich
- 1/2 szklanki orzechów
- 1 czerwona papryka
- 1 duże jajo
- chilli do smaku
- 1 mała cukinia
- 5 dag startego sera
- 1 niewielka ugotowana marchewka
- 150 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g mąki
- 4 łyżki oleju
- rzepakowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
babeczki warzywne Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Babeczki z pikantnymi warzywami i orzechami Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce połącz jajko, kefir i pięć łyżek oleju. Zmiel cheddar, pokrojoną w kostkę marchewkę i cukinię. Do smaku można dodać sól, pieprz i chili w proszku. Paprykę obieramy. Połowę podziel na małe kostki, a połowę na ozdobne paski. Dodaj mąkę do płynu, aby go włączyć. Pokrój pieprz w kostkę. Umieścić masę w foremkach wyłożonych papillotem. Do dekoracji do każdego dodajemy pokruszone orzechy i pasek papryki. Piec w 180 stopniach w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika, gdy się zarumienią.
Dodaj komentarz