szwedzkie naleśniki – lista składników:
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- po 1/2 pęczka natki i koperku
- sól
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- olej do smażenia
- szczypta proszku do pieczenia
- 4 gałązki tymianku
- 1/3 szkl. płynnego miodu
- 2/3 szkl. musztardy
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 8 plasterków wędzonego łososia
szwedzkie naleśniki Przygotowanie
A może spodoba Ci się także: inny przepis
wysokim pojemniku połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj jajka. Podziel mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj je na około 20 minut, aby mąka mogła się rozszerzyć. 2 Opłucz zioła i osusz je, zostawiając trochę kopru do dekoracji. Pozostały koperek, pietruszkę i tymianek grubo posiekać. Dokładnie wymieszaj przed dodaniem do ciasta. 3 Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Nałóż na nie cienką warstwę oleju. Następnie w tym momencie wlej kawałki przygotowanej mieszanki. Rozdziel je sprawiedliwie. Zrób osiem średniej wielkości naleśników. Na rozgrzanym talerzu ułożyć upieczone naleśniki. 4 Po umyciu ogórka pokrój w plasterki. Połącz miód i musztardę w misce. Przed podaniem zwiń naleśniki w rożki. Na każdym ułożyć kilka plasterków ogórka i plasterek łososia. Jako dodatek podaj sos musztardowy. Wykorzystaj zachowany koperek do dekoracji. Źródło: Naj
Dodaj komentarz